Tuntemisen, ajattelun ja tekemisen yhteys ja keskinäisen harmonian ymmärtäminen on itsensä ymmärtämisen ytimessä. Et kuule näitä lauseita nyt ekaa kertaa:
– Ajattele mitä aiot tehdä
– Laske kymmeneen ennen kuin …
– Mieti miltä toisesta tuntuu, kun sinä teet noin
– Omatunto soimaa pahantekijää
– Tuntuu hyvältä tehdä niin
Merkityksellinen minä -kirjassa Marika Sarhan kanssa piirrettiin ajatus, tekeminen ja tunne kehäksi, kun selitettiin niiden ikuisesti pyörivän kehän vaikutusta minän kokemiseen, tekemiseen ja elämiseen.
Lainauksia Merkityksellinen minä -kirjasta:
”Joskus voi tuntua, että mistään ei oikein saa kiinni. Kaikki on periaatteessa hyvin, mutta ei sitten kuitenkaan ole. On vain epämääräisesti tyytymätön olo, tuntuu että samanaikaisesti mikään ei tunnu miltään ja kaikki ärsyttää. Pinna on kireällä, paha olo tulee ulos riitaisuutena, äyskimisenä, ylireagoimisena erilaisissa tilanteissa. Kaikki kuona purkautuu muihin ja se aiheuttaa huonoa oloa myös itselle.
Samalla tulee ylireagoitua kiireeseen, stressiin ja riitoihin. Erityisesti riidat saattavat ahdistaa, eikä niitä voi olla ajattelematta ennen kuin koko juttu on selvitetty. Asioista voi oman pään sisällä tulla isompia kuin ne todellisuudessa olivatkaan. Oma mieli alkaa paisuttelemaan asioita. Sitä tietää hyvin, ettei puoliso tai lapsi ole syyllinen huonoon oloon, mutta silti paha olo purkautuu häneen tiuskinnan, kiukuttelun tai mököttämisen vahvistamana. Elämä tuntuu kaatuvan päälle, eikä mistään saa otetta. Tulossa oleva loma antaa hieman toivoa, mutta huolestuttaa, että jos sekin on yhtä tappelua, ja entä kun arki sen jälkeen alkaa kuitenkin uudestaan. Auttaako se loma sitten kuitenkaan? Negaation kierre tuntuu ylivoimaiselta.
Mistä oikein on kyse? Joku voisi sanoa, että olet eksynyt arkeen, jossa kaikki on vain sitä yhtä ja samaa. Olet kiinni äidin roolissa, kotitöissä, auttajana ja suorittajana. Kukaan ei ole kysynyt sinun tarpeitasi, et edes sinä itse. Koetko, että olet ajautunut auttajasta tiskirätiksi?
Mikä neuvoksi? Jotain tarvitaan, koska tähän tilanteeseen jääminen ei palvele ketään. Siitä ei päästä yli eikä ympäri, ettei sinun eikä perheesi tai työkavereittesi ole hyvä olla juuri nyt. Tällaisenaan tämä ei ole hyvä. Valitettavasti vaihtoehtoja ei ole kovin montaa. Tai on, mutta ne kaikki vaihtoehdot edellyttävät yhtä ja samaa: nykytekemisen muuttamista…
Vain sinä tiedät millä on väliä. Jokin erityinen puhuttelee juuri sinua, juuri nyt. Vaali tuota tunnetta, kasvata sitä, innostu, tee, luo ja koe onnistumisen elämyksiä ja innos- tu lisää. Innostunut mieli on motivoitunut, tunne on tekemisen polttoainetta. Motivoituneiden ajatusten, tunteen ja tekemisen voimasta on kirjoitettu itsensä kehittämisen oppaissa monta versiota, koska se on niin totta. Asiat ohjaavat toisiaan ja tulevat ohjatuksi toisistaan. …
Tämänhetkinen vointisi, arkesi, tunnetilasi on tekemisen tulosta. Olet koko elämäsi harjoitellut olemaan sinä ja olet tullut siinä hyväksi. Olet paras ihminen maailmassa olemaan sinä. Olet harjoittanut tiettyjä rutiineja – ajatuksia, tunteita ja tekoja – koko elämäsi ja se on tehnyt sinulle nykytilan. Suurin osa ihmi- sen arkisesta tekemisestä on automaattista, alitajunnan ohjaamaa ja pitkän harjoittelun tuomaa rutiinia. Siksi et edes kovin paljoa kiinnitä huomiota arkisiin ratkaisuihin, koska niitä koskevat päätökset käyvät helposti ja luontevasti. Omien mielipiteittesi huomiotta jättäminen ja tunteiden tukahduttaminen voivat olla osa tätä rutiiniasi – valitettavasti.
Ajatus vaikuttaa tunteeseen, tunne vaikuttaa tekemiseen, tekeminen vaikuttaa ajatukseen. Tämä kehä pyörii koko ajan ja ohjaa – tuloksen kautta – elämää johonkin suuntaan. Ajatuksen ja tunteen ohjaamaan tekemisen kautta voit myös halutessasi kasvaa Parhaaksi Itseksesi – miten sen ”parhaan” sitten haluatkaan määritellä omalla kohdallasi.” ***
Rauha-kirjassa käytän tätä samaa tunteen, tekemisen ja ajattelun -kehää itsensä ymmärtämisen ja oman voiman löytämisen polkuna ja ”kehä” näyttää Rauha-kirjan käsikirjoituksessa tältä:
Mitä enemmän tätä kehää olen oman sydämen ympärillä pyörittänyt ja opiskelijana tutkinut, sitä merkityksellisemmältä tunteen tunteminen näyttää ihmisenä olemisen kannalta. Ihan kuin ihmisen elämän tarkoitus olisi tuntea tunteita.
Tunteen tunteminen on sitä moniulotteisempi asia mitä enemmän tunteita tuntee. Näyttää kuitenkin siltä, ettei se ole loputtomiin kiihtyvä kehä, vaan olemassa ”tunteiden syöveri” joka imaisee mukanaan ja josta on tarkoitus tulla (nopeasti) pois. Käymällä siellä syövereissä löytää oman voiman ja oman voiman aktivoitumisen jälkeen mikä tahansa on elämässä mahdollista.
Tämä artikkeli aloittaa Rauha-kirjan viestiä käsittelevän perjantaijuttuja-sarjan, josta julkaisen uuden osan aina perjantaisin klo 18 mennessä.