You are currently viewing Todellisuus on totta

Todellisuus on totta

Todellisuus on se, mitä pidämme totena.
Se, mitä pidämme totena, on se, mihin uskomme.
Se, mihin uskomme, määrittää sen, mitä pidämme totena.
Se, mitä pidämme totena, on todellisuutemme.

 – Fyysikko David Bohm

Kuka määrittää mitä sinä olet?
Mikä määrittää kuka sinä olet?

1600-luvulla tiede erkani henkisyydestä, päätti pyrkiä selittämään kaiken materiaalisesti. 300 vuotta myöhemmin tiede alkoi havahtumaan mission mahdottomuuteen. Materia ei pysty selittämään kaikkea. Materialistisen maailmankuvan aika on päättymässä ja koemme yhtä suuren siirtymän ”totuudessa” kuin 1600-luvulla. Materia ei silti katoa mihinkään ja materialistiset mallit selittävät erinomaisen hyvin monia asioita, mutta ne eivät riitä selittämään aikaa, yhteyttä asioiden välillä, tietoisuutta, elämää eikä esimerkiksi sitä, että kehossa tapahtuu (materialistisiin malleihin perustuvilla testeillä todennettavia) muutoksia ennen kuin kuin niiden aiheuttaja on edes tapahtunut (syy tapahtuu ajallisesti vasta seurauksen jälkeen).

Vääjämättä tiede ajautuu lähemmäs henkisyyttä, takaisin kotiin, käytyään oppimassa paljon retkeltään puhtaan materian maailmaan. Aivan kuin me yksilöt omassa elämässämme käymme ”harharetkillä” ja palaamme ”tuhlaajapoikina” takaisin ”kotiin”, perustotuuksien äärelle.

Fyysikko Johanna Blomqvist sanoi tänään nauhoitetussa Basam Booksin kirjahaastattelussa, että olisi hienoa keskustella Einsteinin kanssa siitä miltä tuntui luoda maailmankuvaa muuttaneet teoriat. Koska me eletään samanlaisessa maailmankuvan muuttumistilanteessa itsekin juuri nyt. Materia ei olekaan kaiken perusta – vaikka niin olemme tottuneet ajattelemaan. Todellisuus on fyysistä ja henkistä, jotka täydentävät toisiaan luoden yhtenäisen kokonaisuuden. (Lisään tähän linkin haastatteluun, kun se on julkaistu.)

Omalla kohdallani olen päätynyt määritelmään: ”Olen ihminen ja henkinen.” Koen myös vahvasti totuutena määritelmän henkisestä olennosta, joka on täällä kokemassa ihmisen elämän.

Ihmisen mieli rajoittaa osaamistani ja ymmärrystäni, mutta ihmisen keho mahdollistaa tunteiden kokemisen ja ihmisen vapaa tahto antaa minulle henkilökohtaisen voimaantumisen.

”Se, mitä pidämme totena, on todellisuutemme.” …. Miten kaunis mahdollisuus tämä onkaan! 

Maailmankuvan vaikutuksesta siihen miten me tätä maailmaa koemme ja miten toisiamme ymmärrämme tulee ilmi ihan kaikessa. Aluna-dokumentti alleviivaa täydellisen selvästi sitä miten vaikeaa meidän on ymmärtää erilaisen maailmankuvan pohjalta elävän ihmisen todellisuutta. Dokumentissa kaksi hyvin erilaista asiantuntijaryhmää eivät voi käsittää miten toisen puolen ”asiantuntijat” voivat kutsua itseään oppineiksi ja asiantuntijoiksi, koska he eivät lainkaan ymmärrä päivänselviä asioita. Länsimaisen tieteellisen koulutuksen saaneelle ihmiselle ei todellakaan helposti avaudu mitä kultalangan levittäminen rannikolle voisi todistaa. Eikä intiaanioppineet Mamat mitenkään käsitä yliopistotohtorien oppineisuutta, kun eivät kultalankaa ymmärrä. Dokumentti on tuskallista katsottavaa, kunnes löytyy kumpaakin näkemystä tarpeeksi ymmärtävä tulkki, ajattelusillanrakentaja, joka ymmärtää mikroilmaston ja kultalanka-alueen yhteyden.

Tällaisia ajattelusillanrakentajia me tarvitsemme tänä aikana, kun maailmankuva on muuttumassa – vielä enemmän kuin Einsteinin aikana.

Kiitos Johanna Blomqvist keskustelusta ja hienosta kirjasta, jollaista suomenkieliseen tiedekirjallisuuteen todellakin kaivattiin!

 

Tällä artikkelilla on yksi kommentti

  1. Mira

    Hi, I’m glad you ended up on my page and got some sense of my bloggins from translations (presuming here). Thanks for encouragement and cheers to your dreams as well <3

Vastaa