Pari viikkoa sitten näin tilaston, jonka mukaan suomalaiset käyttävät keskimäärin viisituhatta euroa vuodessa sairastamiseen. Olli Postikin sitä jakoi ja laski omat menonsa. Oli pakko laskea mitä itse käytän terveenä pysymiseen.
Tämä kiinnosti minua, koska
Yhdeksän vuotta sitten olisin saanut epilepsialääkkeet suoliston kouristeluun ja oraalisen kortikosteroidin suoliston tulehdukseen. En tiedä missä nyt olisin, jos olisin tuon vaihtoehdon valinnut. En tiedä, koska lääkkeiden aloittamisen sijaan lähdin jääräpäisesti tutkimaan omia ajatusmallejani ja kääntämään ympäri kaikki vastaantulevat alitajunnan varjot. Varjojen käsittely ei tule valmiiksi tän elämän aikana (käsittelyosaaminen siinä vain kasvaa), mutta enää en saisi lääkäriltä samoja diagnooseja, enkä siis samoja lääkereseptejä. (Tie oli niin kivikkoinen, että en sitä kenellekään suosita sellaisenaan.)
Vähitellen ymmärsin rakentuvani ruuasta, jota syön. Kaksi ihmistä auttoi minut alkuun, työterveyslääkäri, joka suositteli täysin sokeritonta ruokavaliota kahdeksi vuodeksi ja silloin vielä akupunktiota opiskeleva (nyt valmistunut) mies, joka kertoi mitä prebioottiset kuidut kehossa tekevät.
Hgin Yliopistoll solubiologian opintoja se vaati, mutta ymmärsin kuitenkin mitä ”olet mitä syöt” ja ”olet mitä imeytät” kehon tasolla tarkoittaa. Hyvä niin koska merkityksen ymmärtäminen on motivaattoreista suurin. Jos en olisi tiennyt miksi vältellä niitä sokereita kahta vuotta, en olisi jaksanut.
Eikä terveys tietenkään rakennu vain sokerien syömättömyydestä! Siihen tarvitaan myös oikeista syistä syömistä ja lepoa, unta, rakastavia ajatuksia, naurua, iloa, tavoitteiden asettamista ja niiden saavuttamista ja stressittömyyteen laskeutumista, koska me syödään myös silmillä ja korvilla <3
Mutta se matematiikka.. mitä minä käytän terveenä pysymiseen vuodessa tänä vuonna…
Ilman alennuksia laskettuna käytän lisäravinteisiin 200 euroa kuussa, eli 2400 euroa vuodessa. Käyn erilaisissa hoidoissa kahdesti kuukaudessa. Usein ne on vaihtareita, mutta nyt lasketaan ilman alennuksia, joten laitetaan 150 kuussa eli 1800 vuodessa. Kirjoja ostan ainakin 200 eurolla vuodessa. Nekin onneksi kiertää hyvin, joten kaikkea ei tarvitse omistaa. Terveyteen liittyvillä kursseilla käyn paljon, laitan siihen nyt 1000 euroa. Ammatilliset kurssit jätän tän laskelman ulkopuolelle, vaikka nekin on terveyttä tukevia. Raja on vain piirrettävä tässäkin johonkin.
Urheiluun menee vaihtelevasti, koska teen paljon omatoimisesti (kävely ei maksa) ja YouTuben avulla. Kenkiin menee toki rahaa, urheiluvaatteisiin ja viikonloppukurssien ja koulutusten osallistumismaksuihin. Laitetaan 1000 euroa, niin ei mene ainakaan alakanttiin. Ja koska viime syksynä palkkasin itselleni PT:n, niin tuo summa meni ainakin viime vuonna.
Toisaalta en käy lääkärissä, en osta lääkkeitä, en ole sairauden vuoksi pois töistä eli en menetä tuloja, enkä maksa erilaisia poliklinikkamaksuja. Vaikka niitä ei säästöinä huomioisi, niin yhteismääräksi tulee 6400 euroa (2400+1800+200+1000+1000). Kun huomioin vaihtarit, alennukset, tarjoukset yms. niin summa jää 5000 euroon, eli siihen mitä suomalaiset keskimäärin käyttävät sairauskuluihin.
Tietenkin voisi laskea paljonko kalliimpi mun ruokalasku on, koska en osta höttösokereita vaan oikeaa ruokaa, mutta teen sen joskus toiste. Olen siinä mutussa, että se ei ole sen isompi. Meillä ruoka tehdään perusraaka-aineista ja perusjutuista muutenkin. Ruokalaskuunkin kertyy säästöjä tupakoimattomuudesta ja olemattomasta alkoholinkulutuksesta. Eikä luomuporkkanat nyt niin kalliita ole oikeasti. Ostan suoraan tuottajilta, jolloin katekin menee sille, jonka sen tarvitsee ja isoina erinä nettitukuista, jolloin hinnat ovat kohtuullisia huippulaadustakin. Herkuttomasti en elä ja mun herkkujen kilohinnat on korkeahkoja, mutta ehkä mä syön niitä kiloissa vähemmän kuin mitä söin aiemmin sokerivehnäjauhoherkkuja.
Tärkeimmän tulin tässä kuitenkin itselleni laskeneeksi, sillä keskimääräisellä summalla, jota suomalaiset käyttävät sairastamisen kuluihin, minä maksan lisäravinteeni ja ison osan elämäntapaani – joka sen terveyden tuo. Terveys kun ei perustu vain syötyjen porkkanoiden määrään vaan elämäntapoihin kokonaisuutena.
Mitä sä maksat vuositasolla sun tän hetkisestä voinnista?