You are currently viewing Sisu on haitallista
harmaakivi

Sisu on haitallista

Onko siitä harmaasta kivestä pakko mennä läpi?

Entä jos se kivi on siinä syystä? Jos oletkin menossa väärään suuntaan, väärällä tavalla, väärässä seurassa, väärinpäin? Voisiko sen kiven kiertää, ohittaa, ylittää, alittaa tai vaikka räjäyttää? Onko siitä pakko pyrkiä läpi? Kivi on kovaa. Eihän se nyt voi olla hyvinvointia lisäävää pyrkiä läpi kiven.

Suomessa käytetään paljon sanontoja, jotka eivät kannusta eteenpäin ja sitten meillä on tämä harmaa kivi, josta pitäisi puskea läpi eteenpäin päästäkseen. Eipä tuo ole ihme, että junnataan paikoillaan. Ei kannusteta yrittämään, ja vielä laitetaan harmaa kivi tien tukkeeksi. Onni pitäisi kätkeä, kuuseen ei saa kurkottaa, vaatimattomuus kaunistaa, satumaa on vain tango tai tosi kaukana, kauneuden vuoksi tulee kärsiä, itku tulee pitkästä ilosta ja tähdistä haaveilu ei tarkoita pitkää elämää ja sit on se harmaa kivi, joka on kaiken tiellä ja vähintäänkin hammasta purren siitä on mentävä läpi.

Entä jos elämässä olisikin tarkoitus kärsiä vähemmän, nauttia enemmän, jättää harmaat kivet ihan omaan rauhaansa ja etsiä toinen polku, jota kulkea? Minä väitän, että sisu on haitallista. Sisu vähentää hyvinvointia. Sisun keksi joku, joka halusi huijata suomalaiset maksimoimaan kärsimyksen.

Pitkäjänteisyys on hyvä asia. On erinomaisen toimivaa tehdä pieniä muutoksia päivittäiseen tekemiseen ja huomata niiden pidemmän ajan kuluessa vieneen elämää isosti eteenpäin haluttuun suuntaan. Silloin muutos tulee nätisti, kivutta, kiltisti, pusertamatta ja oikeastaan huomaamatta me totumme parempaan ja alamme pitää sitä elämän luontevana osana. Jos laihdutetaan viisi kiloa vuodessa, se käy täysin huomaamatta. Jos puristetaan sisulla viiden kilon laihdutus viidessä viikossa… se ei käy huomaamatta. Kumpi näistä tuntuu paremmalta kahden vuoden kuluttua? Kannattiko pusertaa ja painaa väkisin? Todnäk ei kannattanut.

Unelmien toteuttamisen, manifestoinnin ja hyvän sallimisen ajattelumaailmaan ei sisu mahdu. Sisu on väkisin vääntämistä ja hyvä tahtoo tulla nätisti, pehmeästi ja kauniisti laskeutuen. Unohda se harmaa kivi, käännä vähän katsetta.

Vastaa