You are currently viewing Sinä voit muuttaa maailmaa

Sinä voit muuttaa maailmaa

Haluaisitko sinä muuttaa maailmaa toisenlaiseksi? Muuttaa elämää sellaiseksi, joka olisi paremmin sinulle sopivaa? Minä haluan. Siksi olen tuloksetta kokeillut monia keinoja muuttaa läheisiäni ja kirjoitanhan minä kirjojakin siinä uskossa, että ne muuttaisivat maailmaa. Maailma ei näytä käskemällä muuttuvan, ei jankkaamisella, ei lahjonnalla, ei uhkaamisella. Mutta koska maailma koko ajan muuttuu kuitenkin ja muutoksella on aina jokin suunta, jokin sitä maailmaa muuttaa. En siis suostunut uskomaan, etteikö maailmaa voisi muuttaa. Oli pakko, oli ihan oikeasti pakko alkaa ymmärtää mitä Mahatma Gandhi tarkoitti kehottaessaan:

Ole se muutos, jonka haluat maailmassa nähdä”.

Ymmärsin Gandhin viisauden viimein, kun tein tietoisen kokeen erään ”hankalan” ihmisen kanssa. Aloin tehdä hänen suhteensa kaiken ihan toisin, ja kas kummaa, vuotta myöhemmin, hän ei enää olekaan ”hankala” ihminen minulle. Minun maailmaani tuolla ihmisellä on iso vaikutus. Siksi minun maailmani tuli paremmaksi, kun hänen ja minun välissä oleva maailma helpottui.

Maailman muuttaminen itsestä lähtien toimii näin.

Kuva 1: Minä käyttäydyn normaalisti ja ihmiset reagoivat minun käytökseeni totutulla tavallaan.

Kuvat 2 ja 3: Minä muutan omaa käytöstäni ja ihmiset (ehkä hetken kummasteltuaan) joutuvat muuttamaan omaa suhtautumistaan minuun. Toisin sanoen silloin he kohtelevat minua eri tavalla, jolloin minun on vielä helpompi käyttäytyä heitä kohtaan uudelleen ”paremmin”.

Kuva 4: Lopulta uudenlainen kierre syntyy ja heidän muuttunut käytös siirtyy eteenpäin uusiin ihmisiin ja heistä jälleen uusiin ihmisiin.

Siksi, jos onnistuisimme siirtymään rehellisyyteen, vastuunkantamiseen ja sinnikkyyteen sekä olemaan maanläheisiä, helposti lähestyttäviä ja ajattelemaan myös yhteisön – suuremman kokonaisuuden ja pidemmän aikavälin – etua, maailma olisi hyvin erilainen paikka elää.

Kuvat on Rauha-kirjasta, tietenkin, ja siellä on lisää tällaisia tutkailuja viisauksien takaa.

Tämä kirjoitus on kahdeskymmeneskolmas osa Rauha-kirjan perjantaijuttuja.

 

Vastaa