You are currently viewing Diagnoosi vai terveen merkki

Diagnoosi vai terveen merkki

Kirjoitin aiemmin siitä miten ranskalaiset naiset korostavat parhaita puoliaan vaatteillaan ja suomalaiset peittelevät huonoja puoliaan. Eräs ystäväni käänsi tämän niin päin, että ranskattaret ajattelet, että vaatteessa on joku vika, kun ei se näytä hyvältä päällä, jolloin vaate pitää korjata eli mittamuuttaa sopivaksi. Pahimmillaan suomalainen ajattelee, että hänessä on joku vika, kun täysin hyvä vaate ei istu. Puhelinkeskustelu ystävän kanssa toi tähän ajatteluun ihan uuden ulottuvuuden tänään ja koen pakolliseksi priorisoida tämän postauksen kirjoittamisen ihan muun jutun tekemisen yli. Koska mielestäni:

On terveen merkki, jos keho ei sulata kaikkea mitä sille tarjotaan.

Eikö se ole juurikin terveen merkki? Että ei ota vastaan kaikkea mitä annetaan? Että osaa sanoa ”ei”? Tätähän meille liian kilteille kaikkeen kyllä-sanoville valmennetaankin! Rajojen asettamista, ei:n sanomista, oman parhaan huomaamista ja oman parhaan puolustamista. Keho on fiksu. Sun keho on fiksu, jos se kertoo ripulilla, että tämä ei ollut hyvä, en käytä, laitan äkkiä pois.

Otetaan vaikka keliakia esimerkiksi. Meistä monelle on muodostunut mielikuva keliakiasta, että se on kamala, elämää rajoittava, pelottava, hankala tauti, jonka saaminen lopettaa terveenä olemisen. Tämä mielikuva voi estää myös viljattoman tai vehnättömän tai vaikka ihan vaan gluteenittoman kahden viikon ruokavalion kokeilun, koska kokeilu voi johtaa jatkumiseen ja kamalaan ajatukseen keliaakikon ruokaa pelkäävästä tulevaisuudesta.

Entä jos ajateltaisiinkin, että keho on fiksu, terve, omatoiminen, ihmisen parasta ajatteleva, ihana, kun se päästää mahdollisimman nopeasti kehon läpi monsanto-bayer-vehnää sisältävät tuotteet, ja erityisesti niistä edelleen prosessoidut hyvin epäluonnolliset ainekset kuten vaikka sokerikorvikkeet herkuissa. Eikös keho teekin sinulle palveluksen, jos se ei imeytä kehon mielestä ravinnoksi kelpaamatonta einestä ollenkaan vaan työntää sen löysänä tuotoksena suorinta ja nopeinta reittia sun läpi ja suoraan viemärirotille?

Koska ihmisellä on valta haarukan täyttämiseen, keho voi vain toivoa, että seuraavaksi se saisi tarjolle jotain, jonka se mielellään käyttäisi ihmisen hyvinvoinnin rakentamiseen. Valta on haarukan käyttäjällä.

Suolisto tarvitsee imeyttämistoimintonsa tukemiseen tummanvihreitä lehteviä kasviksia, öljyjä, ja mielellään prebioottisia kuituja ravintolisänä (Zinobiotic on mun tietämistä paras. Mitä sä käytät?). Soluihin asti imeytymisen kannalta tärkeää on rasvoista erityisesti omega-3:t, koska EPAsta, DPAsta ja DHAsta on useimmilla meistä puutetta. Solujen ravitsemisen kannalta ne samat tummanvihreät lehtevät kasvikset ovat hyviä. Kokonaisuuteen sopii hyvin myös marjat. Sitä enemmän näitä kaikkia kannattaa lisätä, mitä enemmän ruoka valuu sinusta läpi imeytymättä – kunnes tilanne korjautuu ja jatkaa senkin jälkeen ylläpitona ja itsestä huolehtimisena.

Kesäkuussa Paras Arki -kurssilla näitä ajatuksia enemmän ja Kehon korjausoppaassa monenmoista faktaa jo nyt tarjolla.

 

Vastaa