Rauhan matkalla -työkirja ja -vertaistukiryhmät

Rauhan matkalla

Rauhan matkalla Oman äänen sanoittamisen työkirja

Rauhan matkalla -työkirja

Rauhan matkalla on yhdessä parantumisen kirja. Se on kirjoitettu vastauksena toiveeseen saada vertaistukiryhmätoimintaan soveltuva työkirja, joka ei ole osa mitään uskontoa tai yhteisöä. Se ei sovellu yksin oman itsen työstämiseen. Sitä varten on Rauha Elämän hyvinvoinnin parantaja -kirja

Rauhan matkalla -työkirjan avulla tulet kohdatuksi, kuulluksi ja todeksi itsellesi. Rauhan matkalla -työkirja havahduttaa siihen, miten todellisuutesi syntyy sydämen tunteiden, aivojen ajattelun ja suoliston sulattelun kautta. Tähän tarvitset kuulijan, näkijän, todistajan olemassa olollesi, koska sanoittamalla sisintäsi toiselle, kuulet itse mitä itsestäsi kerrot ja ymmärrät kuulemasi kautta mitä kieltä ja millä äänensävyllä, minkä tunteen ohjaamana puhut itsellesi koko ajan.

Rauhan matkalla -kirjassa on n. 90 sivua tekstiä tunteista ja siitä miten ne ohjaavat kaikkea elämässäsi. Tekstit on jaettu 12 lukuun, ja jokainen luvun lopussa on sivullinen harjoituksia, eli ryhmätapaamisissa tehtävien tunteiden sanoittamisharjoitusten aiheita. Lukemalla tekstit ennen ryhmätapaamista annat mielellesi työstettävää, joka purkautuu tapaamisessa sanoiksi, jotka muut kuulevat sinun kanssasi. Siten tekstit auttavat sinua sanoittamaan omat tunteesi itseäsi kohtaan ja ymmärtämään niiden syntysyyt ja harjoitukset maalaavat mielenmaisemaasi tunteiden polkua oman sydämesi ympärille ja kohti omaa voimaasi. Rauhan matkalla piirrät esiin sinun omat rajasi ja havahdut uteliaisuuteen siitä, mihin oma elämän tarinasi vielä voikaan yltää.

Rauhan matkalla -kirja jatkaa siitä mihin Rauha Elämän hyvinvoinnin parantaja -kirjan avulla pääsit. Siinä missä Rauha Elämän hyvinvoinnin parantaja -kirja on tarkoitettu yksin työskentelyyn ja omatoimiseen harjoitusten tekemiseen, Rauhan matkalla -kirja on yhteinen kokemus, joka inspiraation ja peilivaikutuksen kautta vie sinut syvemmälle itseesi, tiukemmin kiinni siihen kuka sinä olet ja mitä sinä olet tässä elämässä tekemässä. Siksi Rauhan matkalla -kirjan harjoitusten tekemiseen tarvitset vähintään yhden ystävän, joka myös lukee Rauhan matkalla -kirjaa ja tekee harjoitukset yhdessä kanssasi. Parhaimmillaan Rauhan matkalla -kirja toimii vertaistukiryhmätoiminnan työkirjana, johon se on pyynnöstä kirjoitettukin. Ryhmän kautta saat myös oman kirjan, ellet halua jo valmiiksi tilata sitä minulta suoraan laittamalla viestiä. Hinta on sama 20 euroa sis.alv. plus postit.

 

Ryhmätapaamiset

Rauhan matkalla -vertaistukiryhmät

Rauhan matka on 12 tapaamisella syventyvä yhdessä paranemisen matka, jolla Rauhan matkalla -työkirjaa käytetään kurssikirjana. Tapaamisilla mietitään elämän käännekohtia, isoja tunteita ja tehtyihin valintoihin vaikuttaneita syitä. Matkan varrelta löytyy muistojen unohdettuja aarteita. Isoja oivalluksia syy-yhteyksistä ja todisteita elämän kannustuksesta niinäkin hetkinä, kun niitä ei ole tapahtuman aikana huomannut. Näiden havaintojen kautta kasvaa ymmärrys siitä miten kaikki on vaikuttanut kaikkeen ja jokainen valinta on vienyt aina sinua eteenpäin. Kokonaisuuden näkemisen avulla rakentuu neutraali ja kiitollinen ymmärrys mennyttä kohtaan ja iloinen uteliaisuus tulevia aikoja kohtaan.

Rauhan matka on matka omaan itseen. Ryhmiä on erilaisia. Yleiseen Rauhan matkalla -ryhmään osallistujilla ei tarvitse olla samaa traumaa, kokemusta tai hallitsevaa tunnetta taustalla. Yleisessä ryhmässä kasvatetaan omien tunteiden tunnistamisen osaamista ja ne soveltuvat ihan kaikille. Erikoistuneissa ryhmissä osallistujilla on jokin yhteinen kokemus (on menetetty läheinen ihminen, erottu tai havahduttu henkisen kasvun koettelemuksiin, eletään jatkuvan kivun kanssa tai käsitellään isoa elämän muutosta tai haetaan luottamusta oman kehon riittävyyteen), joka tuo toisten tarinoiden kuulemisen kautta lisää vertaisuutta omaan kokemukseen. Erikoistuneen ryhmän vetäjällä on oma kokemus ryhmän aiheesta ja hän jakaa vertaisena myös kokemustaan tarinan seuraavasta vaiheesta tuoden luottamusta tulevaan. Lisämauste-ryhmissä ryhmänvetäjällä on intohimona yhdistää Rauhan matkaan esimerkiksi intuitiivista maalaamista. Erilaisista ryhmistä ja vetäjistä lisää tästä linkistä.

Milloin on hyvä hetki lähteä Rauhan matkalle?

Yleisenä neuvona Rauhan matkan ajoitukseen annan sen, että näin syvälliselle sisäiselle matkalle kannattaa lähteä vasta silloin, kun pahin shokki on laskenut. Jos olet juuri nyt shokissa, hae ensin akuutin hädän hoitoon sopivinta apua ja palaa Rauhan matkalle shokin laskettua. Sopivin hetki kulkea Rauhan matkaa on silloin, kun sydämesi haluaa ymmärtää tapahtuman merkityksen ja kysyy: ”Miksi näin kävi?”

Nähdyksi tulemisen tärkeys

Rauhan matka on tarkoitettu nähdyksi tulemisen kokemiseen. Nähdyksi ja kuulluksi tuleminen on ihmisen perustarve. Jos se ei ole saanut täyttyä aiemmin, tule nyt Rauhan matkalla -vertaistukiryhmään saamaan tuo ehevöittävä kokemus kuulluksi ja nähdyksi tulemisesta sellaisena kuin nykyhetkessä olet. Kuulluksi ja nähdyksi tuleminen tuo turvallisuuden tunteen sisimpääsi. Turvallisuuden tunne on kaiken tuntemisen, itsen hyväksymisen ja itsen kunnioituksen perusta, jonka päälle voi rakentaa mitä vain.

Rauhan matkalla -ryhmän turvallisessa ilmapiirissä valaistut siitä, että sinunkin tarina on valintojen muodostama polku elämän kudelmassa. Menneisyys on tuonut tähän ja sinulla itselläsi on riittävästi valinnan vapautta oman elämäsi seuraaviin vaiheisiin. Et olisi mitä olet ilman mennyttä. Ja vaikka tuntuu, että siinä ei ole mitään hyvää, on siinä aina ainakin kaksi hyvää asiaa: 1.  koska se on, sinäkin olet ja 2. pystyt mihin tahansa, koska selvisit jo siitä mitä se oli. 

Ihmisen elämän nykyhetken todellisuus syntyy tunteiden, ajatusten ja tekojen kehän pyörimisestä. Muutoksen tuoma kitka antaa energiaa ja valinnat tässä hetkessä tehdään aina Mitähän tästä seuraa -ajatuksella, jonka sävyn ja perusluonteen antaa toimintaa ohjaava tunne. Tunteiden, ajatusten ja tekojen kehän kiertonopeuteen ja voimaan vaikuttavilla tunteilla on kaksi aikaulottuvuutta, perusluonteen omainen perustunne ja tapahtumien sykkeessä elävät hetkentunteet. Tämä on Rauha-metodin ydin, erityisin ja sen muista erottava oivallus. Ihmisessä on aina vähintään kaksi tunnetta päällä: perustunne ja hetkentunne. 
Yksi tunne kerrallaan löydät ryhmässä kaikki 17 tunnetta sisimmästäsi ja tunnistat miten pelkoon pohjaavat tunteet vaikuttavat eri tavalla kuin elämän rakastamiseen pohjaavat tunteet. Tunteita ei ole kuin 17 ja ne ovat tässä järjestyksessä, koska tämä on tunteiden värähtelytaajuuden mukainen järjestys. Tästä lisää Rauha-metodista kertovissa videoissa ja sivulla (tulossa). Tunteiden ajallisen kahtiajaon ja värähtelyerojen tiedostaminen sytyttää kunnioituksen elämisen ihmettä kohtaan ja riemuisan uteliaisuuden elämän eteen heittämissä tapahtumissa elämiseen.

Tästä syntyy mahdollisuus tuntea tunteita, niiltä piiloutumisen tai niihin jumiin jäämisen sijaan. Tunteiden tuntemisen normalisoiminen on Rauhan matkalla -ryhmien tarkoitus. Tunteet ohjaavat elämän valintoja, vaikka ne puskisi piiloon, ne vaikuttavat taustalta. Ainut tapa ymmärtää elämän kehittymistä, on tuntea tunteensa.

Tunne itsesi -viisaus tarkoittaa itsen tuntemista, ei tietämistä.

Sinä elät, koet, valitset, tunnet, teet, ajattelet jokaisen hengityksen aikana ja niinpä tunteiden, ajatusten ja tekojen kehä pyörii joka hetki elämääsi luoden.

Muuttuminen vaatii tekemisen vaihtumista, mutta muutos lähtee toiminnan motiiveihin havahtumisesta ja pysyy yllä utopistisen unelman voimaannuttamana.

 

Menneisyys toi sinut tähän. On oma valintasi mihin tästä jatkat.

Linkkejä postauksiini aiheesta:

ei kenenkään syy

palkkaa terveyden ylläpitämisestä

**********

Ensimmäinen Rauhan matkalla vertaistukiryhmä käynnistyi to 28.4. Helsingissä. Pidän itse harvakseltaan ryhmiä. Elokuussa 2022 aloitan tuleville ohjaajille suunnatun online-ryhmän. Keskityn kouluttamaan Rauhan matkalla -ryhmänvetäjiä, jotta mahdollisimman moni pääsisi matkaamaan omaa tunteiden polkuaan sydämensä ympäri. Lue lisää ryhmänvetäjävalmennuksista täältä.

Tilaukset, tiedustelut ja ilmoittautumiset: laittamalla viestiä: mira@unelmientoteuttaja.fi