Rauha_tie
Rauha Logo _
previous arrow
next arrow

Rauha Elämän hyvinvoinnin parantaja

Rauha on kirja oman voiman käyttöönotosta. Rauha-kirjan julkaisee Basam Books syksyllä 2021

”Hämmentävintä on se, että kaikki on hyvin. Tuntuu kuin maailma kaatuisi ympäriltä, tekemiseltä on taas viety pohja, taas yksi projekti kaatui ennen alkamistaan täysin järjettömästä syystä. Mä en ollenkaan tiedä mitä mä nyt teen. Ei ole mitään käsitystä mistä mä nyt tienaan, kun tuostakaan ei tullut mitään. Ja silti. Ja ehkä juuri siksi. Mulla on todella hyvä olla. Mun sydän on täysin rauhassa. Suolisto ei oireile. Mieli ei luo uhkakuvia. Mihinkään ei satu. Tähän rauhan tunteeseen ei ole mitään syytä, ei mitään maallista perustetta ja silti se on. Mulla on hyvä olla, vaikka ei tavallaan ole perusteltua olla hyvävointinen, olisi ymmärrettävämpää panikoida ja kipuilla just nyt. Mun vaan on hyvä olla.” Näin vastasin uuden työprojektin kuulumisia kysyneelle ystävälle muutama vuosi sitten. Todella hyvin alkanut projekti oli kaatunut yllättäen täysin omituisesta syystä ja mulla oli hämmentynyt olo siitä miten mielikuvituksellinen syy oli kaatanut hyvän suunnitelman ja miten täydellinen hyvä olo minulla oli, vaikka olin jälleen kerran tyhjän päällä. 

Aina ei ole ollut näin. Olen ollut huolissani ja peloissani, kaatumassa maailman murheisiin ja sairastunut vakavasti. Tuolla kerralla havahduin ensimmäisen kerran vahvasti siihen, että enää luottamustani elämään ei kaada vastoinkäymiset. Siitä tajuamisesta alkoi niin vahva sisäinen prosessi, että haluan kirjoittaa tarinan rauhan tunteen löytämisestä Rauha-nimiseksi kirjaksi, koska vilpittömästi toivon kaikkien muidenkin löytävän rauhan sisältään. 

Passin mukaan olen nyt 45-vuotias. Vuosien määrä kertoo siitä, että minulla on ollut aikaa kokea kaikenlaista, vaikka ikä numerona ei tunnu tärkeältä. Jaan kirjan sivuilla tunnelmapaloja kulkemastani tunteiden polusta, jolle lähtöasetelmat antoivat ainainen mahakipu ja päivittäinen päänsärky jotka kroonistuivat migreeniksi ja vessaan vanginneeksi suolistosairaudeksi. Lisäväriä tarinaan tuo itsemurhan tehneen alkoholisti-isän kanssa koettujen hetkien tuomat tunnemuistot, omat sisäiset rajoittavat uskomukset, oman lapsen elämän- ja kuoleman kamppailu, suvun ensimmäisenä kauppatieteiden maisterin hyväpalkkaiselle uralle päätyminen ja siitä elämänjatkumisenhalun pakottamana irtautuminen ja täysin tyhjän päälle hyppääminen niin monta kertaa eri kohdissa elämää, että sitoutuminen ei onnistunut enää mihinkään. Ja kuitenkin, juuri päättäväinen sitoutuminen minut paransi, kun osasin valita "oikein" sen mihin sitoudun. Tarinaan kuuluu myös ihmisten petollisuuden kokeminen ja ”näkymättömien” auttajien näkemisen kieltäminen ja myöntäminen. Elämän laki1 sanoo, että kaikessa paranemisessa 90 % pitää olla tunteiden kanssa työskentelyä. Siitä tämä kirja ja minun paranemistarinani kertoo. Elämästä jonka tarkoitus on tuntea.

Kehon korjausopas -kirjaani (2018) kerroin paranemistarinastani sen osan millä pidän itseäni fyysisesti hyvinvoivana vakavista suolisto-oireista toipumisen jälkeen. Merkityksellinen minä -kirjassa (2019) Marika Sarhan kanssa määriteltiin mitä minä on minulle, muille ja miten minä voi suhtautua maailman melskeisiin. Rauha-kirjassa avaan ”totuuden” siitä millä minä elvytin itseni elinvoimaiseksi, vaikka lääkäri vuonna 2010 sanoi: ”Ei sinua voida parantaa. Näillä lääkkeillä voit vain helpottaa oireitasi.” ja miten siinä samalla sain rauhan sydämeni perusolotilaksi.

Minulle kaikki on kuten pitääkin, kun Rauha on maassa ja Kalle on lipputangossa. Pyydän saada kertoa sinulle enemmän… vaikka

En voi parantaa sinua, koska et ole rikki. En voi olla opettajasi, koska tiedän sinusta vähemmän kuin sinä itse.
En voi olla gurusi, koska en ole enempää kuin sinä.
En voi olla pyhempi, koska olemme molemmat pyhiä sieluja kokemassa tätä maallista elämää ihmisenä.
Me seisomme samalla maalla
Me jaamme samat mahdollisuudet
Meillä on omat elämänpolkumme

Kuitenkin
Meidän ei ole tarkoitus olla yksin
Meidän on tarkoitus löytää toisemme
Meidän on tarkoitus olla yhtä
Meidän on tarkoitus kasvaa yhdessä, oppia yhdessä, inspiroida toisiamme, jakaa kokemuksemme, tunteemme, näkemyksemme, kuunnella toisiamme, nähdä toisistamme itseämme, hakea luottamusta itseemme miettimällä luottamusta toisiimme, voimaannuttaa itsemme sukeltamaan itseemme syvemmin, rehellisemmin, perusteellisemmin, tunnustamaan varjomme ja tuomaan niihin valon.

Yhdessä kasvamme enemmän, nopeammin ja perusteellisemmin kuin erikseen. Tässä minä olen, seison itsenäni, seison rinnallasi, seison tukenasi, nostan pystyyn, autan valoa loistamaan kirkkaammin.

Jokin on saanut sinut kysymään: ”Tässäkö tää oli?” ja etsimään laajemmin vastausta siihen miksi hyvinvointi on vain haave. Aiempi tekeminen on tuonut sinut tällaiseen nykytilaan. Juuri nyt on tarpeen kysyä kaksi kysymystä: ”Miltä nyt tuntuu” ja ”Mitä lisää minun tarvitsee tietää, ennen kuin muutan tekemistäni”. Nykytiedon valossa ei pidä paikkaansa, että vaikka eläisit koko elämäsi täynnä kaunaa ja vihaa, sillä ei olisi vaikutusta elämäsi hyvinvoinnin määrään. Hyvinvoinnin kannalta tunteilla on vielä isompikin merkitys kuin se, että kroonisesti vihaisena ja masentuneena on vaikeampaa olla hyvinvoiva.

Maailmankuva on kaikki mitä itsestäni ja maailmasta pidän totena. Maailmankuvaan sisältyy kehonkuva ja kaikki se mitä itsestäni pidän totena - myös se miten hyvinvoiva tai terve uskot voivasi olla. Se millaisista asioista kuulet ja mistä saat keskustella vaikuttaa vahvasti siihen millainen maailmankuva sinulle edes voi muodostua. On mahdotonta saada osaksi omaa totuutta sellaista, josta ei ole tietoinen. Maailmankuvan muutos muuttaa arkista tekemistä, joka muuttaa kehoa, mieltä ja elämänhyvinvointia. Toivon Rauhan yhdistävän aiempaa tietoasi uudella tavalla, koska tieteellistä näyttöä on tämän kirjan totuuksille ja väitteille enemmän kuin ne ovat saaneet julkisuutta. Rauhan lähdeluetteloon olen koonnut hyviä lisätiedon saamisen lähtökohtakirjoja, -videoita ja tutkimusviitteitä ja kertonut hieman myös mitä niistä kirjoista voit löytää. On enemmän eri tapoja ajatella kuin ikinä ajattelemme olevaksi. On niin paljon mitä voi oppia. Kaikkeen ei vielä ole tieteen validointia, koska tiede ei vielä osaa tutkia kaikkea minkä huomaamme maailmassa tapahtuvan. Siksi:

Elämä on tarkoitettu koettavaksi, ei todistettavaksi

Koska me elämme fyysisessä kehossa, on tärkeää puhua mm. geeneistä, palautumisesta ja ravinnosta ja siitä millä tunteella niitä valitsemme. Tästä syystä Rauha-kirjassa ei puhuta vain tunteista tai vain ravinnosta tai vain liikunnasta, palautumisesta, meditaatiosta tai vain jostain yksittäisestä hyvinvoinnin osa-alueesta. Rauhassa katsellaan elämän hyvinvointia useasta näkökulmasta. Kehotan kysymään usein:

Mitä tämä tarkoittaa minulle?

Vastauksista löydät aina vahvemman varmuuden, luottamuksen, kiitollisuuden ja rakkauden elämää kohtaan.

Omassa tarinassani olin ensin ”terve” ja yhtäkkiä ”sairas”. Olisin voinut jäädä ”sairaaksi”. En jäänyt. Lähdin etsimään tietä takaisin ”terveeseen”. Askel askeleelta kuljin sitä kohti ja kun pääsin ”perille” eli kun olin jälleen ”terve”, olinkin jotain ihan muuta kuin mistä olin lähtenyt, koska määritelmäni terveelle oli muuttunut matkan varrella ja minä olin muuttunut jokaisella tavalla. Paranemismatkani ei todellakaan ollut vain tiettyjen ruokien syömistä. Paraneminen oli ennenkaikkea ymmärtämistä, monen yksittäisen tiedonmurusen yhdistämistä toisiin tiedonmurusiin ja kaiken tuon tiedon tuntemista omassa olemisessa. Juurisyy-sanan moninaisuus avautui lailla, jota en olisi mitenkään tunnematkalla lähtiessä osannut kuvitellakaan. Paraneminen edellytti maailmankuvan ja arkisen olemisen monenkertaista täydellistä uusiutumista.

Mieli uskoo kaiken mitä sille kerrot.

Ennakkotilauksen Rauha-kirjaan voit tehdä kirjakauppojen sivuilta
Suomalainen
BasamBooks

 

Rauhan aiheista julkaisen blogissani kirjanteksteistä irrallaan tajunnanvirtaa joka perjantai-ilta. Tässä lista jo julkaistuihin ja tulossa olevien aiheita..:

 1. Tunne-ajatus-tekeminen
 2. Syyllisyys ja pullan syöminen
 3. Syyllisyys ja syyllistäminen
 4. Tunteen aika
 5. Tunteiden polku
 6. Omatunto syyllistää
 7. Syntymäsyyllisyys 18.6.
 8. Valo on tietoa 25.6.
 9. Meditaatio 2.7.
 10. Syyllisyys ja tuska 9.7.
 11. Järkeenkäypää tunnetta 15.7.
 12. Miksi paljastaa tunnesyy 22.7.
 13. Olemassa olemisen tarpeellisuus 29.7.
 14. Mallin mukaan 6.8.
 15. Omat unelmat ensin 13.8.
 16. Suorittaja sinnittelee (omaa tarinaa) 20.8.
 17. Huoli ja hyväksyminen 27.8.
 18. Kauhun tasapaino 3.9.
 19. Pakkopositiivisuus 10.9.
 20. Lapset pelkokertoimena 17.9.
 21.  24.9.
 22.  1.10.

 

Aiemmat kirjat: Kehon korjausopas ja Merkityksellinen minä

KEHON KORJAUSOPAS 2018 Readme.fi
Kehon korjausoppaan lisämateriaaleihin tästä linkistä
Adlibrikseen kirjaostoksille tästä linkistä

MERKITYKSELLINEN MINÄ 2019 Readme.fi -KIRJAN
FB-sivulle
Adlibrikseen kirjaostoksille tästä linkistä

 

About Rauha in English