Sivu 1/5

Solu

Tervetuloa Paras Arki -kurssin viikolle 5

ALOITA kuuntelemalla äänite, jonka löydät sivun alalaidasta.

Saitko nukuttua? Oletko virkeämpi?

Tällä viikolla jatkamme ruuan imeytymisen matkaa suolistosta soluun. Viikolla 2 puhuttiin suoliston kyvystä imeyttää ja nyt mennään ruuan mukana syvemmälle sinuun – soluihin asti.

Matkan aikana puhutaan pHsta, sokereista ja rasvoista, kurjuuden maksimoinnista ja ikuisen nuoruuden tavoittelusta sekä tekemisen tuloksellisuudesta samoin kuin tekemisen muuttamisen kyvystä muuttaa tuloksia.

Jos ne leivättömät päivät olivat haastavia, niin nyt mennään samassa haastavuusluokassa, tällä viikolla jätetään sokerit vähemmälle. Ja kaiken kurjuuden lisäksi, tehdään lihaskuntoharjoitteita – myös niskaan ja käsivarsiin. Edessä siis hikinen viikko. Vähintäänkin tuskanhikeä ainakin on luvassa. Onneksi olet levännyt hyvin!

 

Sivu 2/5

Sokeria vai …

Tein kuvahakua sanoilla sokeri ja rasva. Tulokset olivat todella erilaisia. Toisen kuvan olivat houkuttelevia, kauniita, veden kielelle tuovia ja toisen eivät olleet. Jostain syystä hämmästyin tästä. Oli vaikeaa löytää kaunis kuva rasvasta.

Sokerilla meitä houkutellaan, palkitaan, lohdutetaan ja juhlitaan. Vaikka sokeri muuttuu ylipainolöllöksi kehossa, tukkeuttaa aivot, harmaannuttaa hyvisbakteerien hiukset antamalla lisäpuhtia pahisten joukolle, aiheuttaa riippuvuutta, laittaa maksan koville (joka neljännellä suomalaisella on rasvamaksa, suurimmalla osalla pelkästään sokerien käytöstä johtuvana), aiheuttaa monenlaisia aineenvaihdunnan häiriöitä, eikä ole millään tavoin hyväksi terveydelle. Sokeri tekee huonoa jopa geeneille, jos haluaa sitä kautta haluaa asiaa miettiä. Sokeri nopeuttaa DNA-rihmaston päässä olevan telomeeriksi kutsutun bufferin lyhenemistä, joka nopeuttaa ikääntymistä.

Miten me oikein opittiin juhlimaan sairastuttamalla itseämme? En tiedä.

Sokeri (glukoosi) on kyllä nopeaa ruokaa aivoille ja hiilarit täysin tarpeellisia kehon toiminnoille. Ravinnossa sokerit ovat ennenkaikkea laatukysymys. Hiilareita on erilaisia. Annetaan tässäkin yksilöille mahdollisuus, eikä tuomita ryhmään kuulumisen vuoksi.

Kun tässä nyt haukun sokereita, tarkoitan puhtaan valkoista sokeria, puhdistettuja valkoisia jauhoja, keinomakeuttajia ja sellaisia hiilareita, joissa ei ole ravinteita eikä kuituja mukana tasapainottamassa tilannetta. Sellaiset sokerit ja hiilarit ovat yksinkertaisesti pahoinvointia edistäviä. Esimerkiksi taateleissa on kuidut mukana tasoittamassa massiivista makeutta. Silloin makeus on kielellä, aistimuksena, mielihyvän tunteena, mutta ei enää samanlailla verensokerin äkillisenä nousuna, koska suolistossa osa sokerista on kiinni samassa suupalassa niellyissä kuiduissa ja näin piikki on loivempi.

Juhlissa satunnaisesti käytettyinä sokerit monesti kuuluvat tunnelmaan. Sellaisia juhlia on tarkoitus on olla harvemmin kuin joka päivä. Jokapäiväiseen juhlintaan on olemassa parempia aineita. Ne ovat vielä ehkä tuntemattomampia sinulle, mutta olemassa ne silti ovat, vaikka et ole vielä harjoitellut niitä käyttämään. Tuntemattomuuttaan ne saattavat tuntua jopa pelottavilta. Voi olla pelottavaa muuttaa omia syömisiä, kun ei tiedä mitä muut sanovat siitä. Tässä voisit palata miettimään neljää ihmisryhmää ympärilläsi. Kenen mielipiteellä on väliä, kun kyse on sinun syömisistäsi?

 

Sivu 3/5

… Rasvaa?

Aivoista yli puolet on rasvaa, josta puolet on tyydyttynyttä ja puolet tyydyttymätöntä rasvaa. Iho ei pysy kosteana ilman rasvaa. Suoli ei pysy liukkaana ilman rasvaa. Silmät eivät näe ilman rasvaa. Hermostossa ei viestit kulje ilman rasvaa. Hormoneita ei valmistu ilman rasvaa, joka on olennainen rakennusaine. Ei tulee hyvää oloa, eikä vipinää vällyjen väliin ilman rasvaa, koska hormoneja tarvittaisiin molempiin ja rasvaa hormonien valmistumiseen.

Joka ikinen solu sinussa tarvitsee rakenteeseensa rasvaa. Jos rasvasta on puutetta, solusta tulee niin piinkova jästipää, että kehon toiminta kärsii aineenvaihdunnan heikentymisestä. Sopivasti kaikenlaista rasvaa, niin hyvin luistaa jutut soluun sisään ja ulos ja silloin myös juttu sinun ja maailman välillä.

Soluun sisään asti. Se on se imeytymisen toinen osa. Ensin tarvitsee suoliston olla sellaisessa kunnossa, että ravinteet irtoavat ruuasta ja pääsevät pöntön sijasta kehon käyttöön. Kehon käyttö tarkoittaa sitä, että ravinteet saadaan soluihin asti sisälle ja ulos. Sitä on imeyttäminen. Matka suupalasta soluun. Tämä on sitä onko ruoka ravintoa vai ei. Kaloripitoisuus ei todellakaan ole ainut kriteeri, jolla ruokaa kannattaa arvottaa.

Ravinto on riittävää, kun se ruokkii solut.

Suoliston bakteerit oli ensimmäinen ruokittava. Ne on kuin kenneli, jossa kaksi laumaa ruokitaan eri lailla. Hyvikset vihreistä lehtevistä kasviksista (babypinaatti, lehtikaali, viherjauhe, nokkonen..), prebioottisista kuiduista (lisäravinne), marjoista, hyvistä rasvoista (samoin kuin suolen pinnan liukkaus) ja hapatetuista kasviksista. Pahikset diggaa valkoisesta sokerista ja jauhoista.

Solut eli keho on toinen ruokittava kohde.

 

Sivu 4/5

Solut eli keho eli sinä. Ravitseminen, terveellisesti syöminen, solujen aineenvaihdunnan tukeminen on yksinkertaista. Se tarkoittaa sitä, että syöt monipuolisesti.

Peruna seitsemällä tavalla on aina perunaa. Se ei ole monipuolista, se on perunaa joka kerta. Vehnä leivässä, tortillassa, makaronissa, keksissä, paneerauksessa, friteerauksessa, nuudelissa, pizzan pohjassa.. on joka kerta vehnää. Ei ole monipuolista syömistä, jos syö vehnää eri muodoissa. Ihan sama porkkanan kanssa, porkkana on porkkanaa palasina ja raasteena.

Monipuolisuus tarkoittaa viittä väriä kasviksia, eläimestä muitakin osia kuin sisäfilettä, eri eläimiä, eri kasviksia, eri vihanneksia, eri hedelmiä, eri marjoja, eri eri eri eri eri. Sitä on monipuolisuus.

Viidestoista tapa kypsentää peruna on soluille edelleen perunaa, vaikka makunystyröille se olikin jotain uutta.

Ainut mihin monipuolisuutta ei oikeastaan lainkaan tarvita on lisäaineet. Niissä vähemmän on parempi.

Rasvoihin monipuolisuus on elinehto. Juurikin solujen vuoksi. Solun pinta koostuu kaikenlaisista rasvoista.

Biologisesti asiassa ei ole muuta totuutta. Solun pinnassa on kaikenlaista rasvaa. Tai pitäisi olla. Ei ole, jos et ole monipuolisesti rasvaa syönyt. Silloin solujen seinämät ovat koostuneet ei-niin-optimaalisesti ja jääräpäisyyttä saattaa esiintyä ja yhteistyö olla siksi heikentynyttä.

Aivoissa on paljon myös tyydyttynyttä rasvaa. Sydänsolutkin tarvitsevat rasvaa toimiakseen hyvin. Rasva on liukas keskustelun virittäjä. Liukastuttaa se suolistonkin pinnan ja pitää virtauksen sulavana.

Aivojen toiminnan kannalta rasva on elinehto, mutta aivojen ruokinta on vasta ensi viikon aihe. Silloin enemmän siitä miten hyvissuolistobakteerien ruokinta edesauttaa samalla aivojen ravitsemista.

Ruoka riittää ravinnoksi silloin kun se riittää ravitsemaan solut. Veriarvojen mittaaminen, koska se yleensä on plasmaan liuenneiden pitoisuuksien mittaamista, ei monestikaan riitä kertomaan solujen ravinnon saantia. Siksi veriarvoista kannattaa katsoa toiminnallisuutta kuvaavia mittareita, kuten vaikka maksan ja munuaisten toimintaa, tai hormonipitoisuuksia, sokeriaineenvaihdunnan tilaa… ja pitämään ruoka-olo-päiväkirjaa, joka kertoo sinun toiminnallisuudesta sen lopullisen totuuden.

 

Sivu 5/5

Ei tämä ole vaikeaa. Perusasiat kuntoon ja se riittää jo pitkälle monipuolisuudessa.

  • Enemmän marjoja ja tummaa vihreää (viherjauhe on helpoin)
  • Vähemmän höttöä ja keinotekoista
  • Kasviksia viittä väriä
  • Söit sitten mitä vaan, syö sitä monipuolisemmin, myös eläintä

Ja ehkä tarvitset lisäravinteena prebioottisen kuidun, omega-3-valmisteen ja magnesiumia. Niiden olisi hyvä olla imeytyviä, keholle tutuista aineista tehtyjä, ei-synteettisiä klooneja, vaan perimältään monipuolisia luonnonaineksista tehtyjä. Tehotuotettu ruoka ei sisällä kaikkea, joten joudumme tällä hetkellä turvautumaan lisäravinteisiin. Ehkä tilanne muuttuu. Toivottavasti. (Katso Kehon korjausoppaasta lisää)

Vesi. Keho on nesteitä täynnä. Ei pelkkää vettä, vaan erilaisia suolaliuoksia. Vettä niihin silti tarvitsee. Kehon veden tarve on suurin aamulla. Keho korjaamo on huhkinut töitä koko yön ja nyt on jano. Klikkaa mun kotisivuille katsomaan lisää 555-aamuista, joista puhutaan äänitteellä lisää.

Aamulla voi hyvinvoivaan kehoon juoda 5-8 desiä vettä ilman, että tarvii käydä kertaakaan enempää vessassa. Jos mukana vielä on prebiootinen kuitulisä, suolaa ja sitruunan mehua, on aamu solujen ruokinnan kannalta lähtenyt loistavasti käyntiin.

Miran 555-aamuissa käytetään 5 minuuttia solujen ruokintaan, 5 minuuttia ajatusten tarkkailuun ja 5 minuuttia kehon liikuttamiseen, koska vartti aamulla on kenen tahansa tehtävissä, jos asian kokee tärkeäksi.

Keho

Äänitteellä ajatuksia kurjuuden maksimoinnin ja ikuisen nuoruuden janalta, jonka toinen nimi voisi olla uhrautuja-taivaanrannanmaalari-akseli. Eli yhdenlaisen ja toisenlaisen tekemisen ja elämänasenteen anatomiaa.

Tarjolla myös isoin haaste tähän mennessä viikon ruokavalioon ja liikkeeksi. Toivotan onnea ja tervetulleeksi keskusteluun ryhmään.

Ihanaa kun olet juuri sinä!

Halauksin, Mira

Klikkaa itsesi mukaan Kehon korjaajien -ryhmään saamaan vertaistukea.