sivu 1/6

Aivojen askeleet ja rehellisyys

Tervetuloa Paras Arki -kurssin viikolle 1 ottamaan ensimmäisiä askeleita

Aiheina tällä viikolla

 • askelten ja aivojen yhteys
 • arvojen esiintyminen ruoka-olo-päiväkirjassa
 • rehellisten syiden etsiminen päätöksiisi
 • kaikesta selvillä olevat suolistobakteerit ruokaseurana
 • ruuasta mausteet ja vahvat värit, erityisesti tummanvihreä.

ALOITA kuuntelemalla äänite, jonka löydät sivun alalaidasta.

 

sivu 2/6

Tärkein

Ota esiin ruoka-olo-päiväkirjasi, se mikä kasvatti itsetuntemustasi kuluneiden 2 viikon ajan. Ota myös kynä tai aseta sormet näppäimistölle. Valmistaudu tekemään muistiinpano tähän hetkeen.

Saat kolme minuuttia aikaa kirjoittaa kolme sinulle tärkeintä asiaa. Ne ovat arvojasi, jotain mihin toivot aikaasi käyttäväsi.

Selaa nyt ruoka-olo-päiväkirjaasi. Miten monta merkintää löydät noista kolmesta asiasta. Kuinka monta kappaletta ja miten pitkäkestoista tekeminen on ollut? Mihin aikaan vuorokaudesta olet löytänyt niille aikaa ja ennenkaikkea missä tunnetilassa olet niitä tehnyt? Äänitteessä on tähän liittyvä tehtävä myös.

Toivon, että olet käynyt luutohtorilla ja saanut verikokeiden tulokset ja tulkintaapua niiden lukemiseen. Ne saattoivat yllättää monellakin tavalla. Ota rauhassa, kehosi on elänyt tilanteen kanssa jo pitkään. Se tuli sinun tietoosi nyt, mutta kehosi on tiennyt asian jo kauan ja opetellut elämään sen kanssa. Et tarvitse paniikkiratkaisua, et yhtäkkisiä liikkeitä yhtään mihinkään suuntaan. Lähdetään kohti ratkaisuja nyt. Somen iloja on se, että varmastikin jo löysit vertaistukea ja monenlaisia neuvoja. Jos joku vahvasti tuntuu hyvältä jo nyt, kokeile sitä toki. Seuraa tilanteen kehittymistä tarkasti. Sellainen pieni vinkki, että jos oli puutetta jostain ravinteesta, sitä toki kannattaa lisätä, mutta ennenkaikkea kannattaa miettiä miten se saadaan sinuun imeytettyä. Blogin puolella on tarinaa myös tästä.

 

sivu 3/6

Salassa ja muilta piilossa

Oletko joskus syönyt salaa? Salaa lapsilta, puolisolta, salaa jopa itseltäsi? Harmi vain että salaa syöminen ei ole mahdollista, koska et koskaan syö yksin. Sisäinen ruokaseurasi on vielä sellaista, että se juoruaa kaiken, tekemällä kaiken näkyväksi sinun vointisi kautta. Suoliston bakteerit tietävät kaiken, koska ne näkevät joka ikisen suupalan, haukkauksen, huikan ja lorauksen. Suolistossa on näitä kaikkitietäviä tyyppejä enemmän kuin sinussa on soluja. Ne on pikkiriikkisiä kavereita ja niitä on montaa lajia.

Meissä ei ole mitään turhaa eikä tarpeetonta. Kaikille bakteerityypeillekin on tärkeät tehtävät. Selkeyden vuoksi nämä tyypit jaetaan ravitsemuskeskusteluissa kahteen ryhmään: hyviksiin ja pahiksiin. Itse tykkään puhua sisäisestä Star Warsista. Kahden joukkion taistelusta hallittujen suolenmutkien määrästä.
Sinä päätät kummalla joukolla on enemmän resursseja. Katsotaanpa seuraavaksi kumpaa joukkoa ruokit edelliset 2 viikkoa. Ota ruokakuvat tai merkinnät ruuista ruoka-olo-päiväkirjasta esiin ja merkitse kuinka monta kertaa annoit kummallekin syötävää.

Hyvisbakteerien syöttämisestä saat pisteen jokaisesta kerrasta, kun söit:

 • tummanvihreitä lehteviä kasveja: pinaatti, nokkonen, vehnänoras, viherjauhe, voikukan lehdet..
 • marjoja
 • prebioottisia kuituja lisäravinteena
 • runsaasti prebioottista kuitua sisältäviä kasviksia: sikurijuurikaskuitu (juomajauhe), psyllium, sokerijuurikaskuitu, tankoparsa, parsakaali
 • pavuista ja siemenistä
 • resistentistä tärkkelyksestä: keittämätön kaurahiutale, eilen keitetyt perunat/pasta
 • ylipäätänsä kaikista kasviksista ja
 • erityisesti hapatetuista kasviksista (hapankaali) ja juomista kuten kombutchasta
 • omega-3-tuotteista: imeytyvistä lisäravinteista (Kehon korjausoppaassa aiheesta enemmän), MCT-öljystä tai kapryylihaposta
 • Kalan olisi tarkoitus olla terveellistä, mutta totuus ei nyt palvele terveyttä, joten saat pienen pisteen vain oikeasta luonnonvesistä itse kalastetusta villikalasta ja luomuvillilohesta. Miinuspisteitä joudut ottamaan kasvatetusta lohesta.

Pahisten pussiin pelasit joka kerta, kun nielaisit

 • valkoista sokeria
 • valkoista vehnäjauhoa
 • lisäaineita
 • höttöhiilareita, jotka yleensä koostuvat kolmesta edellä mainitusta ainesosasta
 • niistä mitkä aiheuttivat sinulle jo muutenkin ”ei ehkä olisi pitänyt syödä” ajattelua
 • limpparit ja lääkkeet ja sen sorttiset menee tähän pistetaulukkoon myös…

 

Miten kävi? Menikö tasan vai saiko jompikumpi enemmän pisteitä? Sinun pisteitä ne toki on kaikki.

 

sivu 4/6

    

Toivottavasti hyvikset kiittää ja kumartaa tällä hetkellä saamastaan huomiosta ja arvostuksesta ja resursseista.

Koska kyseessä on taistelu, hallitsevan joukkion määrää sen vallassa oleva pinta-ala. Se kummalla joukolla on useampi suolenmutka sinusta hallussa, määrää sinun vointiasi ja ulkomuotoasi enemmän. Pahisten valta näkyy turvotuksena, kaasuna, vessavaurioina, ylipainona, väsymyksenä, hehkun puutteena ihossa ja hiuksissa ja hehkun puutteena kaikenkaikiaan sinussa. Hyvisten valta näkyy housuina, jotka mahtuvat päälle myös illalla ja hymynä huulillasi.

Äänitteessä hieman lisää väreistä, mausteista ja kehonlämpöisestä juomasta, joilla on merkityksensä tässä joukkojen ruokinnassa. Ehkä sieltä tulee vielä tasoitusta pistetilanteeseen?

Sinun kuuluu joka päivä myös pysähtyä ja olla paikallaan, mutta suoliston kuuluu olla jatkuvassa liikkeessä. Massan etenemistä ylläpitävää liikettä kutsutaan peristalttiseksi liikkeeksi. Se on sellaista putken aaltomaista pullistelua. Sille kuuluu olla tilaa kehossa. Liian kireässä kehossa tätä tilaa ei aina liikaa ole. Keho on lähtökohtaisesti ihon alla ihan täyteen pakattuna kaikenlaista tarpeellista sisäelintä.

Tästä aiheesta myös lisää äänitteessä, jonka lisäksi voit käydä katsomassa YouTubesta Unelmientoteuttajan kanavalta Kehon korjausoppaan jumppaohjeita, joiden tarkoituksena on antaa suolistolle lisää sisäistä tilaa pullistella.

Pullistella suoliston kuuluu saada, sillä sillä on rankka homma sulattaa kaikki sun tekemiset ja syömiset, mutta housujen vyötärönauhaa sen ei ole tarkoitus painaa. Ihminen kokee välillä olevansa puun ja kuoren välissä. Suolisto varmaan tuumaa, että hän on selkärangan ja vyönsoljen välissä ahtaalla.

 

sivu 5/6

10.000 askelta leveään hymyyn

”Kiitos kun näet vaivaa, että huomennakin syötäisiin. Tässä ole hyvä serotoniinia, oksitosiinia ja muita hyvänolonhormoneja kiitoksena. Eikö tunnukin hyvältä nyt?” Näin kehosi ajattelee ja palkitsee sinut. Käveleminen, rauhallinen eteneminen maastossa saa kehosi kuvittelemaan sinun metsästävän ruokaa huomiselle. Keho ei askelten lukumäärän osalta tee väliä otatko ne metsässä samoillen vai metsästäen, portaissa, kaupassa, töissä vai vapaalla, keholle riittää, että kävelet.

Askelista saat palkintona hyvänolonhormoneja, jotka mahdollistavat hyvän fiiliksen tuntemista kemiallisesti. Sinun vastuulla on edelleen tuntea se hyvä olo, antautua hyvälle. Keho antaa kiitoksena askeleista kemiallisen mahdollisuuden hyvään oloon.

Moni kokee kävelleensä masennuksen oireita vähemmiksi. Siihen on tällainen biologinen peruste olemassa. Merkkasitko askeleet ylös ruoka-olo-päiväkirjaan? Tai merkkasitko ulkoiluun, kävelyyn tai matalasykkeiseen liikuntaan käyttämäsi ajan?

Kehon toiminta on täysin loogista. Se on vain hyvin vanhanaikaista nykymenoon verraten.
Kehon mielestä istuallaan ollessa ei tapahdu mitään mielenkiintoista. Istualleen on oikein hyvä vaikka vähän torkahtaa kehon mielestä. Sinä ja minä ollaan asiasta eri mieltä kehon kanssa. Keho on vähän hassu, ihan ajasta jäljessä.

 

sivu 6/6

Tekemisellä on seuraukset. Ajatukset, tunteet ja tekeminen kiertää tuloksen vauhdittamana ikuista kehää. Tekemisen, eli toistuvan harjoittelun tuloksena, sinä olet mitä olet.

Alkavalle viikolle saat kaksi harjoitusta äänitteessä ja yhden tässä

1. äänitteessä neuvon yhden minuutin vievän vatsalihas-yhdenjalantasapaino-liikkeen, jonka toivon sinun tekevän aamuin illoin. Sinulla on siihen aikaa. Liike on sellainen, että voit tehdä sen vaikka suihkussa.

2. äänitteessä puhun rehellisyydestä, joka on tämän viikon isompi haaste. Pyydän sinua perustelemaan ainakin yhden ruuan ja yhden tekemisen tai väliin jättämisen osalta syyt siihen.

Teen näin, koska ____ .
Päätin näin, koska olen ____ .
Itselle ei kannata valehdella. Oli syy mikä tahansa. Sano syy itsellesi.

Jatka ruoka-olo-päiväkirjaa jollain tavalla ja mielellään koko kurssin ajan. Tee vähintään päivän loppuyhteenvetomerkintä. Merkitse siihen yleinen päivää hallinnut tunnetila, nukkumaanmenoaika ja ne rehelliset syyt kahteen päivän aikana tekemääsi tiedostettuun päätökseen.

3. haastan sinut myös olemaan yhden vuorokauden selittelemättä mitään. Jos myöhästyit, et selitä, että vika oli naapurin koirassa, vaan siinä että sinä et lähtenyt tarpeeksi ajoissa. Jos hermostuit, niin hermostuit. Jos et tehnyt jotain, silloin sinä priorisoit jotain muuta tekemistä. Kerro mitä, miksi, tai totea vain, että valintasi ei nyt kohdistunut tähän mikä jäi tekemättä. Selittelemättä paras -vuorokauden aikana lemmikit ei syö posteja eteisen matolta, eikä mielikuvitus muutenkaan tuota kivoja tarinoita totuuden peittelyksi. Pyydä anteeksi, jos vastapuolen mielestä on aihetta pyytää.

Äänitteen ehdotan kuunneltavaksi omassa rauhassa, tilassa jossa voit myös seistä sen hetken, kun opetellaan yhden minuutin vatsalihas-tasapainoliike.

Ihanaa kun olet juuri sinä!

Halauksin, Mira

Klikkaa itsesi mukaan Kehon korjaajien -ryhmään tästä linkistä ja pääset mukaan yhteisöön.