You are currently viewing Pakko valita

Pakko valita

”Ehkä” ei ole mahdollinen.

Kyselylomakkeissa on vaihtoehtona ”ehkä” ja ”en osaa sanoa” ihan perustellusti. Elämässä ei ole perusteltua valita kuin ”kyllä” tai ”ei”.

Miksikö näin?

Olemme tässä elämässä kokemassa dualismia – selkeää kahtiajakoa – ja osa sitä kokemusta on kyllä-, ei-, ehkä-vastauksen laajimman merkityksen ymmärtäminen.

Jos vastaan kyllä/ei-kysymykseen EHKÄ, kerron olevani epävarma valintaperusteistani kysyttävän asian suhteen tai epätietoinen kysyjän/kysymyksen tarkoituksesta – ja samalla ilmaisen, että en kysy tarkennusta tähän, vaan luovutan oman päätäntävaltani asiaan pois. Kyllä/ei-valinta siis tapahtuu myös ehkä-vastauksessa, mutta se tapahtuu vain päätöksen tekijän valtuuttamisessa.

Selkeä kyllä/ei-vastaus on puolestaan aina kyllä- ja ei-vastaus. Kun vastaat ”kyllä” yhteen asiaan, sanot samalla ”ei” johonkin toiseen. Esimerkiksi jos päätät mennä sisälle, et jää ulos. Jos päätät olla osallistumatta johonkin, annat kyllä-vastauksen jollekin muulle mahdolliselle osallistumiselle.

Ehkä-vastaus on sitä, kun joku toinen päättää sinun puolesta ja kyllä/ei-vastaus on aina itse tehty valinta yhden vaihtoehdon puolesta ja toista vastaan.

Elämä on sarja valintoja. Toiset isoja, toiset pieniä, mutta yhtäkaikki jokaikinen niistä on merkityksellinen osa elämän polkuasi, mikä muodostaa elämän hyvinvointisi.

Tämä kirjoitus on kahdeskymmenesviides osa Rauha-kirjan perjantaijuttuja.

Vastaa