You are currently viewing Onko pakko lihoa kun kasvaa aikuiseksi?

Onko pakko lihoa kun kasvaa aikuiseksi?

Liian moni meistä luulee, että iän mukana tulee väistämättä liikakiloja ja terveysongelmia. En koe tarpeelliseksi väittää, että kaikki pysyisimme nuorina ikuisesti. Mutta ylikilot eivät ole pakollisia ja suurinta osaa oireista voi lievittää. Tiedän, koska näen ympärilläni niin paljon ihmisiä, jotka iloisina sanovat voivansa nyt paremmin kuin nuorempana ja jotka näyttävät ikäisiään nuoremmilta ja joiden fyysinen suorituskyky on parempi kuin aiemmin, kun kehon imeytymiskyky on palautettu.

Tarkoitan tässä nyt oikeastaan kolmenlaista imeytymiskykyä:

  1. Suoliston ja kehon kykyä hyödyntää ravinteet ruuasta
  2. Lymfakiertoa
  3. Suoliston kykyä poistaa myrkkyjä (toksiineja) ja kuonaa kehosta

Ensimmäinen tarkoittaa sitä, että tärkeää ei ole se mitä syön, vaan se mitä kehoni voi siitä hyödyntää eli imeyttää poltto- ja rakennusaineeksi. Totuus on se, että harvalla meistä on keho, joka pystyy hyödyntämään hyvin syödyn ruuan. Jos kehon imeyttämistoiminto on heikentänyt, se näkyy ylipainona, väsymyksenä, ärtyneisyytenä, turvotuksina, nivelkipuina, tulehduksina ja mm. siinä, että lihakset ei kasva vaikka miten treenaisit.

Toinen ja kolmas yllä mainittu imeytyminen tarkoittavat: Lymfakiertoa joka poistaa kehosta haitallisia aineita hien ja virtsan kautta ja suoliston toimimista viemärinä isommille roskille.

Eli ensimmäisen imeytymisen tarkoitus on tuoda kehoon tarpeellista ja toisen ja kolmannen imeytymisen poistaa kehosta tarpeetonta.

Suoliston vastuulla on pilkkoa ruokaa pienempiin ja pienempiin osiin ja imeyttää ravinteet keholle poltto- ja rakennusaineiksi. Samoin suoliston vastuulla on imeyttää kehosta suolen sisälle tarpeettomat ainekset, kuonat ja myrkyt ja ulkoistaa ne pönttöön. Tätä kahtalaista toimintoa varten suoliston sisäpinta on nukkainen. Suolinukka moninkertaistaa pinta-alan ja laajempi pinta-ala tarjoaa enemmän mahdollisuuksia läpi imeytymiseen. Valitettavasti me syömme paljon huonosti sulavaa ruokaa, joka jumittaa kiinni suolinukkaan kuin hiukset karvamattoon, vähentäen merkittävästi imeytymisen mahdollisuuksia. Suolinukan kuuluisi olla kuin tuulessa huojuva heinäpelto, mutta huonosti sulanut ruoka tekee siitä betoniseinän kaltaisen, josta ravinteet sen enempää kuin kuonat eivät imeydy läpi.

Lymfakierto taas usein jumittaa tiukkojen lihasten ja lihaskalvojen vuoksi, jotka painavat imusuonet tiukille, jolloin imuneste, eli lymfaneste ei pääse kiertämään tarkoituksen mukaisesti.

Siinähän sitten ollaan. Ihan sama mitä syö – mikään ei imeydy kunnolla – eli ruokavaliomuutoksella ei tunnu olevan nopeaa vaikutusta, jota siltä toivottiin. Olo on töhnäinen, melkein krapulainen, kun puhdistustoiminto ei toimi. Väsyttää, ärtymiskynnys on alhainen, tulehduksen oireita on monenlaisia ja vessassa käynnit eivät ole mukavia.

Mitä tässä tilanteessa ei kannata tehdä: Treenata täysiä ja vähentää kaloreita.

Nälkiinnyttäminen heikentää tilannetta entisestään, joten älä kokeile laihdutuskuureja. Ruuan määrän rajoittaminen ja ravintoarvoltaan heikkolaatuisen ruuan syöminen aiheuttaa säästöliekkinä tunnetun ilmiön, jossa keho säästää kaikki saamansa kalorit kehoon, koska ruuasta on selkeästi puutetta ja kun laihdutuskuurin jälkeen alat taas herkutella, niin sisäinen säästäminen jatkuu ja huomaat kilojen palaavan nopeasti ja helposti jopa ylität lähtöpainosi. Tämä tunnetaan jojo-ilmiönä.

Toinen syy tiukkojen paastojen huonouteen on lihaskato. Jos et syö tarpeeksi, keho ottaa puuttuvan määrän varastosta, eli sinun luista ja lihaksista, pystyäkseen kattamaan päivän tarpeen liikkeeseen ja hengissä pysymiseen. Heikennät itseäsi sisältä päin, ja sitä sinä et halunnut.

Jos ymmärsin oikein, halusit lisää lihaksia ja virtaa päivään. No mitä silloin sitten kannattaa tehdä: Syödä ravitsevasti ja liikkua monipuolisesti – ei tässä mistään uudesta tiedosta ole kyse.

Syömisen puolesta ihan ensimmäinen asia on puhdistaa suolinukkaa. Voit sinä sen suolihuuhtelunkin tehdä, jos ajatuksesi jo sinne meni. Tarkoitan tässä nyt kuitenkin koko suolistoa, ihan siitä mahalaukusta alkaen, kaikkia mutkametrejä napasi takana. Pulloharjana monen metrin matkalla tarvitaan monia erilaisia liukenevia kuituja (itse käytän ZinoBioticia, myös psyllium ja sokerijuurikashiutale toimivat hyvin), jotta niitä riittäisi kaikkiin suolenmutkiin sopivan laatuisia ja viimeiseen mutkaan asti. Toinen olennainen ryhmä suolen putsaamiseen ovat tummat vihreät lehtevät kasvikset kuten persilja, lehtikaali, pinaatti ja merilevät. Eikä kannata unohtaa sitruunamehua, joka kannattaa ottaa heti aamulla tyhjään vatsaan (luomusitruunaa veteen puristettuna). Ja ihan todella tärkeitä ovat sopivat rasvat eli luomukookosöljy (maku vaihtelee paljon, kokeile ja löydä omasi) ja nestemäinen omega-3 (antioksidanttisuojattu Balance-öljy on oma valintani) jotka hellivät suolta, notkistavat kakkaa ja voitelevat suolen sisäpintaa. Kaikki mainitut myös ruokkivat suoliston hyviä bakteereja ja alentavat tulehdusta.

Mitä rankempaa teet töitä ja mitä kovemmin treenaat, sitä tärkeämpää on palautuminen. Rankaa treeni ei oikeasti kehoa palauta rankasta työpäivästä, vaikka kuinka itsellesi niin väittäisit. Työasioissa kehää kiertäville ajatuksille se saattaa tarjota taukoa, kun et pysty kovaa treenatessa ajattelemaan enää yhtään mitään, mutta fyysiselle keholle rankka treeni yksinään ei autuutta tuo. Unensaantia todellinen fyysinen väsymys toki helpottaa, kun kaikkesi antaneena kaadut sängylle. Ihminen ei ole kone, keho tarvitsee hellää hoivaa ja pehmeää liikettä. Kovimpaankin suorittamiseen aina panostanut ymmärtää sen kokeiltuaan.

Kuntosalissa kannattaa opetella ammattilaisen avulla huolella tekniikka kuntoon, jotta puntin nostosta on enemmän hyötyä kuin haittaa keholle. Samoin aerobinen harjoittelu on hyväksi, vaikkakin maratonit ovat meistä useimmille liian rankkoja, sopivalla sykkeellä liikkuminen ja reipas kävely metsässä sopii kaikille ja rauhoittaa samalla mieltä.

Pehmeän liikunnan liian moni meistä jättää väliin. Ja se on se iso virhe! Keho tarvitsee pehmeää liikettä palautumiseen ja lymfakierron tukemiseen. Samoin pehmeällä liikkeellä ohjataan immunoglobuliinia ja valkosoluja oikeisiin kohtiin, eli tulehdusalueille lievittämään tulehdusta. Pehmeää ja vapauttavaa liikettä tarvitsee myös psoas-lihas, joka rasittuu istumisesta, seisomisesta, juoksemista.. Psoaksen elvyttäminen on lähes oma taiteen lajinsa. Valitettavan harva ammattilainenkaan osaa ohjata terapoivia psoas-liikkeitä. Kun saat kosketuksen psoakseesi, tunnet vaikutuksen kyllä koko kehossa, näet ryhdissäsi ja tunnet selkeytenä päässäsi.

Ehdottomasti kannattaa myös kokeilla eri ajankohtia eri treeneihin. Anna sille ajatukselle mahdollisuus, että nykyinen/aiempi käsityksesi oikeasta liikuntamuodosta ja ajankohdasta ei ehkä olekaan paras sinulle tänään tai tänä vuonna. Tee rankin ja eniten keskittymistä vaativa treeni, kun olet virkeimmilläsi ja varaa sen jälkeen aikaa ja apuja toipumiseen ja elpymiseen.Vaatii ehkä luovuutta uudelleen järjestellä päivä-/viikko-ohjelmaa, mutta rutiinien muokkaaminen tekee aivoillekin hyvää.

Liikunnan suhteen tärkeintä olisi ensin toipua arjen rasituksista ja sen jälkeen treenata ja sitten toipua treenistä. Suurin virhe on suorittaa töissä ja suorittaa liikunnassa ja sitten syödä riittämättömästi rasvaa ja proteiinia. Sillä tavoin et vähennä myrkyllisiä aineita kehostasi ja samalla lisäät vahvasti tulehdusta aiheuttavia aineita kehossasi ja sitä kautta lisäät pitkäkestoista huonoa oloa – vaikka hetkellinen adrenaliini+oksitosiini-piikki saattaakin olla koukuttavaa.

Pehmeä liike, riittävä lepo, hymyily, suolistoa putsaava ruoka – niillä alkuun.

Yksinkertaisimmillaan:

  1. Vaihda yksi juoksulenkki kävelyyn metsässä
  2. Ota 2 vkon kuurina heti aamulla luomusitruunasta puristettua mehua vedellä laimennettuna ja 3 kertaa jälkiruokalusikallinen kookosöljyä päivän aikana
  3. Tilaa minulta Balance-öljyä laittamalla sähköpostia mira@unelmientoteuttaja.fi osoitteeseen, koska parhaat tuotteet myydään henkilökohtaisesti omalla naamalla suositellen
  4. Mene viikonloppuna kokeilemaan http://suomenpilatesyhdistys.fi/ohjaajat/  sivustolta löytämäsi lähimmän kunnollisen pilateskoulutuksen suorittaneen ohjaajan tunnille psoaksen voimaa yhdessä kaverisi/puolisosi kanssa
  5. Osta kerran viikossa pussi luomubabypinaattia ja rouskuta se vaikka suoraan pussista välipalaksi tai lisää yhteen/kahteen munakkaaseen.

Vastaa