You are currently viewing Oma ääni kuuluviin
tilaa äänelle

Oma ääni kuuluviin

Mikä on sisäisen puheen ja ulkoisen äänen yhteys? Miten saada sanottua mitä haluaa, niin että toiset kuulevat mitä sanon? Vielä kun saisi heidät ymmärtämään mitä tarkoitan.

Unelmien toteuttamiseen kuuluu unelmista ja unelmien eteen puhuminen. Osa unelmien toteuttamista on todellakin puhumista – niin sisäistä puhetta itselle kuin ääneen puhumista muille. Täytyyhän unelma pukea sanoiksi, jos sitä lähtee tavoittelemaan ja lähes poikkeuksetta tarvitsemme toisten ihmisten apua unelman toteuttamiseen ja tähän ainakin tarvitaan sanoja, puhetta, liikkuvaa leukaa ja toimivaa kieltä.

Kuulluksi tulemiseen liittyy niin paljon:

 • mitä mietin
 • mitä haluan sanoa
 • uskallanko sanoa
 • yritänkö sanoa
 • kuuluuko ääneni
 • kuinka jumissa on äänen tuotannon alue
 • millainen ääneni on
 • pidänkö äänestäni
 • kuullaanko minua
 • puhunko oikeille ihmisille
 • jaksetaanko minua kuunnella nuupahtamatta
 • innostutaanko siitä mitä sanon..

Minulle ääni, leuka, kaulan lihakset, kielen toiminta, puheen tuotanto, äänenhuolto on ollut koko aikuisuuteni kiinnostava aihe, kahdesta syystä

 • Alaleukaluuni luiskahti kaatumisen vuoksi pois paikaltaan syksyllä 2001, eikä leukakirurgi saanut sitä paikalleen. Leukaluu jäi oikean posken puolelle tottumaan uuteen sijaintiin. Häntäluun ja nilkan virheasentoihin yhdistettynä poispaikaltaan oleva leuka aiheutti sen, että mun selkä, niska ja pää olivat jumissa parissa vuodessa ihan totaalisesti, eikä ääni ei kestänyt myyntiedustajan työpäivää ilman käheytymistä. Nämä olivat niitä lääke-edustajavuosia, joita leimasivat monenlaiset oireet, joista useimpiin käytin kipulääkkeitä ja jotka loppuen lopuksi johtivat suoliston kipeytymiseen, alan vaihtoon ja Kehon korjausoppaan kirjoittamiseen.
 • Poikani viivytti puhumaan aloittamista 2,5 vuotiaaksi ja edelleen hänen k-kirjain liukenee väsyneenä usein t-kirjaimeksi.  Lapsen puhetta terapoidessa kävi ilmi, että samaahan minulla on… laiska kieli, joka ei jaksaisi millään nousta takaa kitalakeen kiinni, jota suomenkielen k-kirjain vaatii (testaa itse, sano ”Koo”). Keskosena, keisarileikattuna ja ilman tissistä imemistä ei lapsen suun lihakset saaneet vauvana sitä treeniä mitä puheen tuottamisen lihaksisto olisi tarvinut…

Tästä johtuen puheterapia, foniatrit, äänenhuolto on ollut osa arkea pidemmän aikaa, vaikka isompia tuloksia ei ole itselleni tullutkaan. Sain viimein 2016 sain alaleukaluun takaisin paikalleen (kiitos todella osaavien luutohtorien) ja toipuminen pääsi alkamaan. Paljon oli vielä työstettävää. Puheen ja purennan liikeradat olivat tottuneet väärään asentoon ja niskan ja kaulan lihakset olivat kroonisesti jumissa ja minulla oli tapana pitää hampaat tiukasti kiinni toisissaan.

Siksi tartuin ilolla Liisin kurssitarjoukseen huhtikuussa 2019. Liisi ja Jepa pitivät viiden tunnin koulutuksen Vantaalla toukokuun alussa. Yksi piinaavia ongelmia oli todellakin edelleen se, että purin hampaita yhteen lujaa koko ajan. Asia on vaan ollut niin. Jotain Liisi sai sanottua, että viimein ymmärsin, miksi minä puren tarpeettomasti leukaa kiinni. Jälleen kerran huomasin, että vasta juurisyyn selkeytyminen ratkaisee ongelman. Ihan sama mitä faktoja tiedän, ihan sama myönnänkö, että näin on, että puren hampaita yhteen. Vasta nyt kun tajusin, että minä puren alaleukaa kiinni yläleukaan, koska pelkään, että leuka tippuu ja irtoaa uudestaan, lakkasin tekemästä niin. Kivun pelko aiheutti kipua.. niin tyypillistä. Ei se leuka tipu. Alaleuan kuuluu olla irti. Suussa kuuluu olla tilaa. Takahampaiden kuuluu koskettaa toisiaan vain pureskellessa. Tiesinhän minä, että kieli ei mahdu hampaiden väliin, koska se on suurempi kuin suljettujen hampaiden väliin jäävä tila. Tämä kaikki kerrottiin minulle silloin, kun hampaani sidottiin rautalangalla yhteen 8 viikon ajaksi, jotta leukaluu ”luutuisi” pois paikaltaan..

Faktat on olennaisia, mutta tieto ei riitä toimintaan. Toiminta vaatii tunnetta. Pelko sai minut puremaan hampaat yhteen yli 18 vuoden ajan. Ehkä pidempäänkin koska käytin hammasrautoja lapsena ja sen tiedetään lisäävän yhteenpuremista.

Pelko on niin ihana kaveri, että kun sitä katsoo kohti, se katoaa. Aina ja joka kerta. Niin nytkin. Myönsin pelkääväni leuan tippumista ja se riitti lopettamaan yhteenpuremisen. Mun takahampaat on irti toisistaan ihan rennosti juuri parhaillaankin. Ja hymy on erilainen, koska sen korvia kohti kurottavan osuuden hoitavat lihakset eivät samaan aikaan hysteerisen pelon vallassa purista takahampaita yhteen.

Unelmilla täytyy olla ääni, jota ei hillitse pelko. Minulla se pelko liittyi paljolti fyysiseen kipuun, traumaan. Pelko voi liittyä myös siihen mitä ajattelen ihmisten sanovan unelmistani. Onko tämä ihan tyhmä unelma? Mitä ne sanoo, jos saavutankin tämän? Minä ne sanovat, jos edes kuulevat minun tästä haaveilevan – saati tekevän jotain sen toteutumiseksi?

Vielä on sekin aspekti unelmista puhumisessa, että mitä minä niistä itselleni itsekseen puhun. Kannustanko itse itseäni vai lannistanko? Pelkäänkö sitä, että leuka todella loksahtaa auki? Minulla tai kuulijalla.

Yksi parhaimpia kysymyksiä, joita sivulausessa Liisin ja Jepan kurssilla heitettiin, oli kysymys siitä, että jos innostuneen puhujan ääni nousee korkeammalle luonnostaan ja me mieluiten kuunnellaan innostunutta puhujaa, niin miksi ihmeessä me madalletaan ääntä tahallaan? Ihminen on kummallinen olento.

Onko sinulla viesti maailmalle?

Jos kaipaat selkeyttä itse viestiin, anna minun auttaa. Jos kaipaat äänenhuoltoharjoituksia, tietoa äänen muodostuksesta, voimaa puheääneen, selkeyttä artikulaatioon tai lauluun sointia, anna Liisin auttaa. Iso suositus. Iso kiitos. Myös Jepalle, jonka yin-jooga-harjoitus kruunasi tämän kurssin fiiliksen, varmisti äänen yhteyden kehoon ja jonka tarinat tunteiden vaikutuksesta puheeseen lisäsivät ymmärrystä. Minä kiitän.

Puhutaan enemmän olennaista suurella tunteella <3

Lue lisää heidän sivuiltaan klikkaamalla tästä <3 

 

 

Vastaa