You are currently viewing Muutoksen läpikäymisestä

Muutoksen läpikäymisestä

Muutos tuntuu aivoissa samoissa aivopoimuissa kuin kipu. Tuo fakta auttoi minua ymmärtämään miksi muutos ensinnäkin pelottaa ja toisaalta miksi niin monet luovuttavat kesken muutosmatkan.

Muutos vaatii rohkeutta ja voimaa – vaikka muutos päästäisi pois nykytilanteessa ”mukavuusalueella” koetusta ongelmasta. Näin on, koska jos ongelma poistuisi, niin sen antama syy tekemiseen ja tekemättä jättämiseen myös poistuisi. Silloin pitäisi katsoa itseään tarkemmin silmiin ja hyväksyä todellinen syy tekemisiin ja tekemättä jättämisiin. Miksi oikeasti en mene sukujuhliin – oliko se lonkka niin kipeä. Miksi oikeasti join tämän pullon punaviiniä – oliko se lonkka niin kipeä? Pitäisi antaa itselleen anteeksi ja jatkaa (voittajana) eteenpäin – keveimmin ja voimallisemmin askelin. Mukavuus alueen on muututtava epämukavuusalueeksi, jotta siltä lähtee pois, kohti uusia epämukavuusalueita, joista kasvaa mukavuusalueita.

Isokin muutos voi mennä sinun läpi muutamassa minuutissa. Ja pieni muutos voi vaatia vuosia. Aika ei määrittele muutoksen suuruutta. Sinun mielesi määrittelee muutoksen suuruuden. Sinun oma sisäinen voimasi tekee muutoksesta ison tai pienen.

Kauneinta on, että ihan kuka vaan voi muuttaa elämäänsä ja myös auttaa toisia muuttamaan heidän elämää. Se mitä tarkoitan on, että sinä voit muuttaa elämääsi juuri niin paljon kuin uskallat ja innoittaa tai jarruttaa toisia omassa elämänmuutoksessaan ihan niin paljon kuin uskallat. Usein me pidämme itseämme ihan itse paikoillamme, vastustamme muutosta. Välillä me annamme toisille luvan pidätellä meitä.

Tony Robbins käyttää mm. näitä viittä vaihetta kuvaamaan muutosta

  1. Tämän hetkinen tunnetila (emotional state)

Miltä minusta juuri nyt tuntuu?

 

Mitä sinulle tapahtuu vaikuttaa siihen, mitä sinä tunnet. Ja kääntäen. Mitä sinä tunnet, vaikuttaa siihen mitä sinulle tapahtuu. Lähestytkö maailmaa Jaska Jokusena katastrofia odottaen ja sen saaden, vai Ihaa-aasina oman sadepilven alle aurinkoisena päivänä – vai ruusunpunaisten lasien läpi maailman pieniä ihmeitä ihmetellen ja niitä koko ajan lisää nähden.

Tunteilla me avaamme ja suljemme mahdollisuuksien ovia.

  1. Keskittymisen kohde (focus)

Mitä minä oikeasti haluan? Minkä lopputuloksen kannalta päivääni elän? Elänkö suoriutuakseni iltaan? Keskitynkö siihen mitä haluan, vai siihen mikä estää minua saavuttamaan unelmani?

Jäisellä tiellä ajaessa pelko helposti luo mieleesi mahdollisia onnettomuuksia. Pystyisitkö tietoisesti kääntämään ajatuksiasi lopputulokseen? Näkisit ”sielusi silmin” itsesi perillä, auton nätisti parkissa ja itsesi takan lämmössä rauhoittumassa haastavan ajomatkan jälkeen?

Jos ajaessa katsot puuta, ajat todennäköisemmin päin puuta, kuin jos pidät katseen tiessä ja horisontissa.

Vie keskittyminen siihen mitä haluat tapahtuvan.

Keskittymällä me avaamme ja suljemme kokemusten ovia.

  1. Merkitys (meaning)

Sinulla on väliä. Sinä olet tärkeä. Sinä olet sinun elämäsi tähti. Liian usein me vähättelemme itseämme. Epäilemme omia kykyjämme. Epäilemme omaa arvoamme. Enhän minä, miten minä, kyllähän ne toiset, mutta en minä.

Tai sitten vähättelemme tavoitteemme järkevyyttä, kiinnostavuutta itsellemme, häpeilemme sitä, selitämme siihen liittyvän riskin paljon todellisuutta suuremmaksi.

Tai siirrämme eteenpäin, loputtomasti eteenpäin. En ole varma, en ole valmis, ehkä huomenna, ensi viikolla, ensi vuonna.. Jos minä nyt tätä samaa vanhaa vaan, kun enhän se ehkä edes onnistu. Släm. Taas sulkeutui yksi ovi.

Haluatko sinä oikeasti tätä? Haluatko sinä oikeasti saavuttaa ___:n? Kyllä vai ei?

Onko ____:n saavuttamisella merkitystä sinun elämälläsi, perheesi elämälle, tukemasi hyväntekeväisyysjärjestölle?

Arvostamalla me avaamme ja suljemme mielekkyyden ovia.

4 . Elämäsi ihmiset  (relationships)

Sydän puhuu suhteissa. Ketkä ovat elämäsi ihmiset? Miten kohtelet heitä? Tukevatko he tavoitteitasi? Tuetko sinä heidän tavoitteitaan? Kenen kanssa vietät aikaasi? Oletko oikeassa seurassa? Kenen kanssa haluaisit olla enemmän? Millaisia ihmisiä haluaisit lisää elämääsi?

Jokainen on keskiarvo lähipiiristään.

Ketkä määrittelevät sinut?

Onko rakkaus ja välittäminen teitä yhdistävä ja eteenpäin vievä voima?

Antamalla me avaamme ja suljemme saamisen ovia.

  1. Tekeminen (strategy)

Mikä on pienin askel oikeaan suuntaan, jonka voin ottaa nyt?

Vaikka ongelma tuntuisi isolta, sen ratkaisu voi olla ihan pienen pieni. Ja pieni ratkaisu yhteen ongelmaan saattaa samalla ratkaista muita ongelmia tai tuoda niihin uusia ratkaisuja.

Vähän kuin hiekan muru kengässä, todella pieni palanen hiekkaa voi aiheuttaa ison epämukavuuden.

Tekemällä me avaamme ja suljemme toteutumisen ovia.

Oletko valmis ottamaan selvää, miksi teet niin kuin teet – miksi ajattelet niin kuin ajattelet – miksi reagoit niin kuin reagoit – oletko valmis ottamaan selvää?

Koska kaikki mitä me teemme pohjaa johonkin hetkeen, tarpeeseen joka aloitti tämän tavan.Katsoin juuri videon, jossa aikuiselle miehelle selvisi, että hänen koko elämän jatkunut todella paha änkyttäminen johtui lapsuuden tarpeesta luoda uusi ongelma, joka vähensi vanhempien riitelyä. Aika oli ajanut änkyttämisen tarpeen ohi kauan kauan sitten. Kun hän tajusi tämän, löysi voiman sisältään, hän alkoi puhua selkeästi ja sujuvasti. Vaikuttava video. Saa minut uskomaan ”muutosihmeisiin”.

Vastaa