555aamut

 

Pidän yksinkertaisista rutiineista. Helpoista tekemisistä, jotka hoitavat monta asiaa samalla. Erityisesti pidän laiskimmasta mahdollisesta versiosta. Siksi minun aamut noudattavat 5+5+5 kaavaa.

Herään yleensä hetken ennen kellon hälytysääntä.

Haen keittiöstä lusikallisen kookosöljyä suuhun. Purskuttelen sitä käydessäni vessassa. Palaan keittiöön ja teen ensimmäisen aamujuoman lasillisen valmiiksi edelleen kookosöljyä suussa purskutellen.

Ensimmäinen lasillinen koostuu näin:

1 rkl sitruunamehua
1 mittalusikallinen Zinobiotic 5 prebioottisen kuidun sekoitusta
½ tl harmaata merisuolaa tai vaalean punaista Himalayan suolaa tai jotain hifistelysuolaa kuten merileväjodia sisältävää suolaa ja
1 dl vettä

Syljen öljytöhnän suusta biojätteisiin ja käyn pesemässä hampaani ja suuni puhtaaksi harjalla ja kieliraudalla. Käytän nenäkannua, jos hengitys tuntuu sitä kaipaavan. Jatkan keittiössä.

Juon ekan aamujuoman, joka on hieman tekeytynyt smoothiemaiseksi.

Täytän lasin uudelleen vedellä, juon, täytän uudelleen ja lisään lasiin lusikallisen viherjauhetta ja otan kehon tarvitsemat mikroravinteet.

Juon sen.

Juon lisäksi 3-6 dl vettä. Lähteelle en useinkaan pääse, joten minulla on keittiön hanassa Aqvan suodatin ja kannussa kristallit puhdistamassa putkiston pölyt pois hanavedestä.

Veden ja kuidun juominen on ensimmäinen vitonen. Siihen menee korkeintaan viisi minuttia, jonka aikana huolehdin kehon nesteyttämisestä yön jäljiltä ja suoliston hyvien bakteerien ruokkimisesta. Toinen viisiminuuttinen kuluu ajatteluun – ajattelun havainnointiin ja muuttamiseen tarpeen mukaan.

Samalla annan veden laskeutua kehooni. Tarkkailen ajatuksiani. Keskityn hengitykseen, käytän silmäjoogan reikälaseja tai jos aamu on tiukempi aikataulultaan, vastustan vain kännykän avaamista ja olen hiljaa itseni kanssa. Viitisen minuttia tähänkin. Ajatusten työstäminen on ehkä jopa olennaisin osa aamuani. Millä asenteella herään ja lähden päivään. Lähdenkö pitämään hauskaa vai selviämään iltaan asti? Milloin viimeksi katsoit peilikuvaasi hymyillen ja syvälle silmiin? Mitä sanoja ja ilmaisuja kuuntelet aamuisin? Ovatko ne kannustavia vai nostatatko stressin ja kiireen tunnetta heti ensimmäisenä? Entä jos oikeasti nousisit, kun kello ekan kerran sitä pyytää? Silloin kun on vielä tarpeeksi aikaa kaikkeen. Entä jos..

Kolmas vitonen minulle on aamujumppa. Ihanneaamuina se on pidempi kuin 5 minuuttia ja pika-aamuina se on lyhyempi. Viiden minuutin jumppa herättää kehon fyysisesti. Suoliston on hellitty ensin, ajattelu on herätetty toisena, nyt fyysinen keho saa oman osansa pilates-hengitys-liikesarjan kautta. Eri aamuina tarvitsen eri liikkeitä. Joskus vain seison, hengitän, annan liikkeen vähitellen muuttua modernin tanssin suuntaan. Nämä ovat usein niitä aamuja, jotka ovat ajattelun 5 minuutin aikana laitattaneet musiikin soimaan. Toisina aamuina teen ajatustyhjänä hartiasiltaa ja jousiampujaa – pilatestuntien vakioliikkeitä. Joinakin aamuina käytän kaikki pilateksen pienvälineet mitä ehdin – tai joogaan soturi-asanat ja seison minuutteja yhdellä jalalla erilailla heiluen.. Saatan myös tarvita hartiaseisonta-teaser-keinuntaa tai jotain muuta hikeä pintaan nostavaa. Usein jumppa päättyy päälläseisontaan -myös kevyemmän liikkeen aamuina. Tämä toimii minulle. Jos mahdollista, teen jumpan ulkona tai ikkuna auki. Sinulle toimii ehkä kävely tai juoksulenkki. Kokeile niiden oheen jotain kiertävää tai pyöreää liikettä. Jos se terävöittää aisteja, se toimii.

Siinä se. Minun 555-aamuni, jonka ansiosta olen täysin heräillä.

Seuraavaksi teen useimmiten runsaan aamupalan ja syön sen kanssa fytoravinteet, joilla täytän solujen korjaamon varaosahyllyt aamuin ja illoin. Tämä on tavallaan sitä minun laiskuuttani, varmistan helpoimmalla tavalla kehoni ravinteiden saannin. Ja toisaalta se ei ole vain laiskuutta. Tällä hetkellä kaupasta saatava ruoka ei ole tarpeeksi ravinteikasta riittämään ravinnoksi. Mahan täyttämiseen se riittää, kehokorjaamon varaosiksi ei helposti sellaisenaan. Ruokaa pitää syödä. Kyse on oikeastaan siitä, että mitä enemmän ruokasi on roiskeläppäpitsaa ja irtokarkkeja, sitä enemmän tarvitset tiivistettyjä ravinteita. Sinä päivänä kun ruoka taas riittää, voimme unohtaa tiivistetyt ravinteet. Sitä päivää odotellessa otan tiivisteitä. Suomessakin on hienoja projekteja meneillään ruuan ravintoarvojen palauttamisessa luonnollisiksi. Tästä syystä myös suosittelen testaamaan oman kehon koostumusta, jotta saisit oikeaa tietoa siitä riittääkö ruoka sinulle ja toimivatko lisäravinteet. Niiden kohdalla on niin paljon huonosti imeytyviä ja sisällöltään vähäisiä tuotteita kaupan. Kannattaa siis katsastaa mitä kehossa tapahtuu. Hyviä laboratorioita löytyy mm. näiden kahden linkin takaa: TerveDX ja Puhti

Aamukahviin/sikurijuomaan/matchaan/jugurttiin laitan MCT-öljyn tai kapryylihapon ja usein myös lions manea jauheena ja saatanpa maustaa kanelilla tai mitä nyt milloinkin mieleni tekee. Jos aamupalalla on tarkoitus pärjätä iltaan asti, kahvissa ei enää paljoa kahvi maistu, kun se on täydennetty monimuotoisesti rasvoilla ja mausteravinteilla. Marjojen syömisestä nautin, samoin hyvästä teestä nautin päivittäin, muutoin ruoka on minulle ravintoa. Onneksi meillä poika kokkaa ja varmistaa, että ruuissa on maku kohdillaan. Yleensä meillä syödään aasialaista, nepalilaista ja runsaasti kasviksia sisältävää ruokaa. Raaka-aineet haetaan Reko-ringeistä, nettikaupoista säilyvät tuotteet tai torilta tai kauppahallista mahdollisimman pitkälle. Käytämme myös kansainvälistä kauppatarjontaa runsaasti hyödyksi ja Lidlistä löytyy useimmiten helpoiten päivittäiset tarpeet. Ruohonjuuri on liiankin tuttu pankkikortilleni. Isoimman osan ruokabudjetista vievät tiivistetyt ravinteet ja kasvikset. Ostan luomuna kaiken mitä saan. Välttelen lisäaineita, prosessoitua ruokia, teollista mautonta mössöä ja sitä kaikkea.. Olli Postin SuSu-kirjan kanssa olen arjessani hyvinkin samoilla linjoilla. Harkitusti vähemmän ja kaikessa laatu olennaisimpana kriteerinä. Kun ruuasta tuli mahantäytteen sijasta ravintoa soluille, kaikki muuttui pysyvästi mun keittiössä. Tärkeintä tänä päivänä ruokavalintojen suhteen on se miten päivittäiset valinnat tukevat terveyttäni kymmenien vuosien päästä. Aikajänne pidentyi tunneista vuosiin. Siksi nämä 555-aamutkin.

Lopuksi tietenkin päivään sopivat vaatteet päälle ja menoksi.

Mä teen tän aamulla, jotta voin olla rennosti lopun aikaa. Tää on mun ”lääkitys”. Se miten minä syön, ei välttämättä todellakaan ole sulle sopivin tapa. Sun napa kertoo sulle sulle toimivimmat ruuat. Haluan auttaa sinua löytämään oman toimivan arjen ja tähän koostan verkkokurssia aiheesta. Kesäkuussa pääset mukaan sinne.

Ihania aamuja sinulle <3 Mikä oli tänään sinun ensimmäinen ajatus? Muistatko sen? Arvaatko miten paljon sen kysymyksen kohde, intentio, laatu, tunnetila vaikuttaa koko päivän sujumiseen?

Rakkaudella, Mira

Ps. Käytyäni läpi työnantajien myymät lisäravinteet, aika monen suoramyyntifirman valikoimat ja luettuani tolkuttoman määrän artikkeleita aiheesta päädyin käyttämään Zinzinon tuotteita ja muutamia muita valmisteita, joissa imeytyvyys on olennaisin tuotekehityksen tavoite.