You are currently viewing Miksi paljastaa tunnesyy

Miksi paljastaa tunnesyy

Rakastan miksi-kysymystä. Se on pelastanut elämäni. Kysymällä syytä erilaisten suositusten ja neuvojen taustalla, olen oppinut kaiken mitä tiedän hyvinvoinnin ylläpitämisestä ja sen että useat hyvinvointivinkkaajat eivät ole miksi-kysymystä koskaan esittäneet -valitettavasti. Näin sanon, koska montaakaan suositusta ei pysty loogisesti perustelemaan hyvinvointiatukevaksi. Tämän väitteen jatkaminen veisi kuitenkin ajatuksen nyt ihan toiseen aiheeseen, joten palataanpa alkuun.

Rakastan miksi-kysymystä, koska sen vastaus kertoo mikä tunnetila oli teon taustalla. 

Ihan yhtälailla vastaus paljastaa motivoineen tunteen jonkun toisen tekemisistä kuin omistani. Motivoiva tunne on hyvä paljastaa, jos taustalla oli jokin pelkopohjainen tunne kuten häpeä, syyllisyys tai ylpeys. Ne motivoivat mm. totuuden salailuun. Eikö totta? Ihmeellisiä kommervenkkejä tehdään, koska ylpeys ei anna myöntää että mönkään meni jo aiemmin tai hävettää tunnustaa totuutta ja sen peittämiseksi tehdään jotain jota ei kannattaisi tehdä…

Harjoittele vaikka tunnistamalla mainoksista syy, eli kohderyhmä ja toimintakehotus ja mihin tunteeseen mainos pyrkii vetoamaan. Kun mainosten tarkoitukset on selviä, niin ihmisten tekojen tulkinta helpottuu ja kun olet aikasi analysoinut muiden tekoja, voinet siirtyä omien tekojen syiden miettimiseen ja lopulta muille omien tarkoitusperien avaamiseen.

Tämä teksti on kahdestoista osa Rauha-kirjan perjantaijuttuja.

Vastaa