You are currently viewing meditaatio

meditaatio

Meditaatio-sana tarkoittaa tutuksi tulemista.

Kun haluat tutustua johonkuhun, voit pyytää hänet kahville kanssasi ja keskustella. Menette tapaamiseen, treffeille, neuvotteluun, tutustumaan toisiinne.. näin me toimimme yhteisössä. Eikö niin? Tämä on päivänselvää.

Miten sitten tutustutaan omaan itseen?

Aivan samoin.

Viettämällä aikaa itsen kanssa. Tulemalla tutuksi.

Itse pilkon ihmisen olemuksen kahteen osaan: henkiseen ja fyysiseen. Fyysinen on keho jossa asun. Se mikä siellä kehossa asuu, on henkinen, se on minä. MIB-leffassa (Men in Black, Miehet Mustissa) on tämä kohtaus, jossa ihmishahmon kasvot avautuvat kuin ovi, ja sisältä näyttäytyy pieni olento, joka on ohjannut kehoa. Aikalailla näin ymmärrän henkisen osan ihmistä. Henkistä osaa kun lähtee pilkkomaan, niin löytää ihan oman ”kaninkolon” johon unohtua miettimään sielun, mielen, ikuisuuden, tajunnan, tietoisuuden ja sydämen tasoja ja olemuksia. Sille pohdinnalle olen antanut elämästäni jo tarpeeksi monta tuntia, joten summaan sen nyt vain näin: se osa on ikuinen ja se on syystä tässä kehossa kokemassa juuri tämän elämäntilanteen tällaisessa kehossa ja tässä elämänhetkessä. Siihen ikuiseen pääsee tutustumaan, kun lähtee treffeille itsensä kanssa – eli meditoi eli tutustuu itseensä.

Meditaatiolle on annettu mystisiä merkityksiä ja monenlaisia ohjeita, joista yksinkertaisin on tyyliin: älä tee mitään ja monimutkaisemmat käskevät tyyliin hengittämään rytmisesti päälläseisonnassa kallion laella erämaassa.. Ohjeita on monia, koska ihmisiä on monia. Se mikä sulle on meditaatiota on sulle meditaatiota. Ei sillä ole väliä täyttääkö se jonkun toisen määritelmän meditaatiosta. Tärkeintä on, että etsit omaasi. Kaikki hengitykset, mantrat, rukousnauhat, ajatusharjoitukset ovat tekemistä mielelle, joka ehkä sitä kaipaa, koska se ei ole tottunut pysähtymään. Niin kauan kuin tarvitset erilaisia harjoituksia, käytä niitä. Vaihtele tarpeen ja tilanteen mukaan. Ja jos et tarvitse, jos sinulle riittää se, että istut hiljaa paikoillasi ja pystyt olemaan siinä nukahtamatta istualleen, niin oivallista. Jatka sitä.

Tutustuminen toiseen ihmiseen edellyttää toisen ihmisen kuuntelemista. Se on eri asia kuin esitelmän pitäminen itsestä. Jos olet treffeillä tyypin kanssa, joka koko ajan kertoo itsestään ja lopuksi toteaa sinun vaikuttavan mielenkiintoiselta, niin hän kyllä kaipaa vain kuuntelijaa omalle itselleen. Ihan sama oman itsen kanssa, jos sinä vain puhut ja touhuat, etkä anna itsellesi puheenvuoroa, niin miten voisit itseesi tutustua. Voit esittää kysymyksiä, niin tehdään hyvillä treffeilläkin, mutta sinun täytyy kuunnella vastaukset.

Tee lista asioista joita olet tänään tehnyt ja joita olet tänään ajatellut. 

Kirjaa jotain helppoja. Ostin kaupasta banaanin. Ajattelin äitiäni. Mietin miten ratkaista töissä oleva ongelma. Kirjaa jotain pienempiä yksityiskohtia tai vaikka isoja kuten töissä käyminen. Kirjaa jotain, jotta pääset alkuun.

Istu sitten kahvikupin (teen, veden..) kanssa alas ja katso kolmatta asiaa tuolla listalla. Ajattele: miksi sinä teit sen. Kysy itseltäsi syytä kyseisen asian tekemiseen tai ajattelemiseen. Kun ensimmäinen syy tulee mieleesi, kysy jatkokysymys: Miksi tuo oli hyvä syy tehdä tämä tai ajatella tätä? Jatka tarpeeksi kauan. Jos ehdit, ota viides asia listaltasi ja esitä siitä samat kysymykset. Käy läpi vaikka kaikki listallasi olevat asiat ja mieti sitten lopputulemaa: Mikä oli pääasiallinen syysi tehdä ja ajatella? Ja vielä: Oliko se hyvä syy ja miksi se oli syynä?

Meditaatio tarkoittaa tutuksi tulemista.

Tämä kirjoitus on yhdeksäs osa Rauha-kirjan perjantaijuttuja.

Vastaa