You are currently viewing Lääkäreille imureita eli puhu ymmärrettävästi

Lääkäreille imureita eli puhu ymmärrettävästi

Kaikki haluavat ymmärtää helposti ja nopeasti.

Auditoriossa lähemmäs kaksisataa lääkäriä ja hoitajaa, minä lääketehtaan edustajana pitämässä puheenvuoroa uutuuslääkkeestä ennen asiantuntijalääkäriä. Kauppatieteilijä-kaupparatsu tietää paikkansa siinä ympäristössä ja ehkä juuri siksi hetken mielijohteesta kerroin heille, että uutuusmolekyyli on imuri. Se siivoaa toisen lääkeaineen elimistöstä pois ja vie tiukassa syleilyssään sen virtsan mukana pois. Encapsulation, enkapsulaatio, tieteellisemmin ilmaistuna ja siitä tämä ja tämä tulee kertomaan teille tarkemmin.

Auditoriossa oli hetken hiljaisuus, sitten iso joukko hymyileviä kasvoja. Viesti oli mennyt kerralla perille. Asiantuntijan oli helppo puhua asiantuntijaa asiantuntijoille imuroinnin jälkeen.

Siinä hetkessä minua hetken jännitti, hävetti, pelottikin. Mitä minä olin mennyt sanomaan!! Palaute ja myyntitulokset kertoivat myöhemmin, että ihan oikeat sanat olin valinnut. Maailma (ja tiede) on ihan tarpeeksi monimutkainen ja haastava, me kaikki ammattiin ja osaamiseen katsomatta rakastamme helppoutta, nopeasti ymmärrettävään muotoon asetettua informaatiota (uudesta).

Tuo hetki suomalaisen yliopistosairaalan audiotoriossa oli urani ja elämäni käännekohtia. Sisäinen uskallus kertoa omin sanoin, niinkuin itse parhaiten ymmärrän, kasvoi ja aloin viljellä tätä kaikkialla. Monta vuotta myöhemmin koulutin kollegoille kahden tuotteen imeytyvyyden eroja sanomalla: X-tuote on kuin kastaisit ranskalaista vaaleaa leipää oliiviöljyyn, öljy imeytyy välittömästi leipään ja Y-tuote on kuin jääkaappikylmä voi ruisleivällä. Kyllä se voi sulaa myös, mutta ajan kanssa, joka tämän tuotteen osalta se tarkoittaa, että keho tekee töitä imeyttääkseen.”

Dr. Paul Clayton käyttää yksinkertaistamista nerokkaasti kirjassaan Out of Fire. Kirjassa on ensin 3 sivun ”fast start”, jossa on riittävä tieto kroonisesta tulehduksesta. Sitten kirjassa on 39 sivun ”intermediate course” jossa asiaa käsitellään hieman tarkemmin ja lopuksi 157 sivun ”Advanced course” jossa on kaikki kroonisesta hiljaisesta tulehduksesta viimeistä suolen mutkaa myöten. Pala palalta.

On paljon helpompi ymmärtää kun puhutaan ymmärrettävästi.

Vastaa