You are currently viewing Äidin velvollisuuksista ja aikaa olla nainen

Äidin velvollisuuksista ja aikaa olla nainen

Meillä 12-v poika kokkaa enemmän kuin minä ja tänäänkin 9-v toi kotiin tullessaan banaaneja Lidlistä.

Mummoni ottivat minut lapsena mukaan kotitöihin. Vietin lukemattomia tunteja keittiössä mummojeni kanssa perunoita kuorien ja rieskaa tai pullaa leipoen. Äiti opetti minut siivoamaan ja isä käyttämään porakonetta. Samalla he opettivat yhden niistä malleista, joita olen korostetun tietoisesti jatkanut omille lapsilleni eteenpäin. Olen kokenut velvollisuudekseni äitinä opettaa lapsille niitä taitoja, joita he kuitenkin jossain kohtaa aikuisena tarvitsevat. Joka ikinen synttäri on tuonut jonkun uuden taidon opittavaksi vuoden aikana. Ei se ole koskaan tarkoittanut, että vastuu siitä tekemisestä siirtyisi minulta heille, ainoastaan sopivasti oppimista ja se ”sopivasti” on vaihdellut kahden lapsen välillä paljon…

Huomaan selittäväni tätä usein hämmentyneille tuttaville, ja osin kaiketi siitä syystä, että minulla on kaiketi enemmän aikaa itselleni ja lasten kanssa kivan tekemiseen kuin keskimäärin. En osaa tästä blogimaisesti edes kirjoittaa. Naisten päivän kunniaksi ajattelin vain ottaa esiin sen faktan, että sinä olit nainen ennen kuin sinusta tuli äiti. Se nainen, joka olet, ansaitsee myös omaa aikaa ja se järjestyy kätevästi siten, että teet lastesi kanssa yhdessä myös sinun juttuja. Ei vain heidän palapelejään vaan vaikka salaattia tai kaurapuuroa.

Koska sinä ansaitset omaa aikaa, omien tavoitteiden miettimistä ja toteuttamista, ajattelin kertoa, että näin meillä on tehty. Jos lapsesi ovat vielä sopivan ikäisiä huomaamatta oppimaan osallistumista yhteiseen tekemiseen, niin kannustan kyllä ottamaan heidät mukaan – vaikka se kyllä monenmoista tilannetta varmasti teidänkin keittiössä tulee aiheuttamaan.. Kuvan pikkujäbä tekee nykyisin omasta mielestään parempaa ruokaa kuin äiti, joten hän mieluummin kokkaa meille kaikille kuin syö minun (tai koulun) tarjoamaa ruokaa <3

Mun mielestä tässä voittaa kaikki. Lapset saa oppia turvallisesti ja omassa tahdissa tärkeitä taitoja ja yhteiseen tekemiseen osallistumista ja äidille jää enemmän aikaa ja voimia olla NAINEN <3 Mieti hetki miltä tuntuu tulla kotiin, kun joku toinen on käynyt kaupassa ja tehnyt ruokaa tai siivonnut osuutensa (ilman tappelua).

Valtava sydän ja kiitos mun mummoille Rauhalle ja Katrille ja heidän mummoilleen <3

Tää nyt on vaan mä ja mun malli.. Psykologi Keijo Tahkokallio on miettinyt vanhemmuutta enemmän ja hänen kirjansa on mainio. Keijo on livenä sunnuntaina Sokos Hotel Vantaalla kuultavissa.

Muistutus kaikki “lapselliset” ystäväni! :)Tämän viikon sunnuntaina järjestetään siis Anun kanssa lasten kasvatukseen…

Julkaissut Manu Rekola Tiistaina 5. maaliskuuta 2019

 

Vastaa